Amningsspecialiserade barnmorskan Kristin Svensson, som också forskar kring ämnet, ser två orsaker till att amningen minskar: besparingarna inom vården och ett tuffare samhällsklimat.

- Vi vet inte varför amningen minskar egentligen, men genom forskning har vi sett vilka faktorer som påverkar. Många mammor i dag kan vittna om att det är mycket tuffare klimat i samhället och inte tillåtet att amma i det offentliga rummet som det var tidigare. Mammor tycker inte att de har rätt att själv betsämma över sina bröst utan många lägger sig i, säger Kristin Svensson.

Mammor skuldbeläggs

Många har synpunkter på om barnen är för stora att amma, eller för små. Men det är också många som kritiserar mammor som ger sina barn nappflaska. Det är kritik åt båda hållen, enligt Kristin Svensson.

Ekonomin styr vården

Den andra, och kanske ännu tyngre, faktorn till minskad amning är enligt Kristin Svensson besparingarna inom vården.

- Det är i dag ekonomin som styr på sjukhus och personalen är jättestressad. De första timmarna efter förlossningen är oerhört viktiga för hur amningen ska fungera. Mammor som får möjligheten att ha barnet hos sig, ligga hud mot hud de första timmarna där barnet själv får söka sig till bröstet får mindre amningsproblem visar studier, säger Kristin Svensson.

Emma Pettersson om sina upplevelser av icke-fungerande amning

Emma Pettersson, från tv-serien Ensam mamma söker, kan vittna om vad följden kan bli om man inte får de första viktiga timmarna med barnet:
- Det funkade inte alls. De säger att det ska komma naturligt, men jag hade ingen aning hur mycket av mitt bröst jag skulle ha in i min sons mun och jag hade ingen chans heller att ligga med honom på förlossningsavdelningen. Jag fick stanna där kanske en timme sen var vi tvungna att gå vidare.

Besparingarna i vården gör också att många mammor får lämna BB innan amningen kommit igång helt.

Många hemskickade för tidigt

- Natten innan jag blev utskriven fick de mata honom med ersättning med tesked. Men jag kämpade och kämpade och kämpade i två och en halv månad med ett hungrigt barn som bara grät. Den enda hjälp jag fick var ett nummer till en amningsmottagning som endast tog emot akuta fall som mjölkstockning, berättar Emma Pettersson.

I klippet berättar Elisabeth Svensson också hur hon tror att vi kan vända trenden i Sverige.

 Se reportaget i TV:
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/artiklar/allt-farre-kvinnor-ammar-i-sverige-5040736704bf726109000001