mammakliniken

Gå gärna in på in min hemsida för att läsa om hur jag jobbar och vad MammaKliniken kan erbjuda.
www.mammakliniken.se
 

Artikel i NWT

Kändes oerhört spännande att NWT var här och gjorde en intervju med mig under veckan.
Resultatet kom med i gårdagens tidning :)
 
Här kan ni läsa artikeln skriven av Pernilla Karlsson Pilquinao
Bilden tagna av Lisa Olaison
 

En doula ger kvinnor emotionellt stöd före, under- och efter förlossningen. I höst inleds ett projekt i Värmland där kvinnliga utlandsfödda tolkar ska få lära sig yrket. Samordnare för projektet blir Linda Häggkvist, ägare till Mammakliniken i Karlstad och själv doula och förlossningspedagog.

– Ett liknande projekt inleddes i Göteborg 2009 och har gett goda resultat. Vi hoppas på samma framgång här, säger Häggkvist.

Enligt organisationen Födelsehuset som startade projektet löper barn till kvinnor med utländsk bakgrund fyra gånger större risk att dö under förlossningen än barn till svenska kvinnor. Orsakerna beror till stor del på språkrelaterade kommunikationssvårigheter.

– Därför är det en stor trygghet att någon med samma modersmål och samma kulturella bakgrund närvarande under förlossningen.

”Inget medicinskt ansvar”

Vilka kvinnor som kommer att delta i utbildningen är ännu inte klart, men deltagarna kommer till stor del att ha irakiska, turkiska - och somaliska rötter. Även kvinnor av iranskt ursprung och kvinnor från forna Jugoslavien kommer att kunna delta. Övriga krav är att kvinnorna arbetar som tolkar och att de lever stabila liv. De ska dessutom ha fött barn själva.

En doula har inget medicinskt ansvar och det är Linda Häggkvist noga med att påpeka. Doulan finns med som ett extra stöd för den födande kvinnan och fungerar ibland även som ett stöd för den blivande pappan.

– En förlossning är påfrestande för båda parter och doulan som oftast själv fött barn kan.

Linda Häggkvist har gedigen erfarenhet av ”branschen” och kommer att leda utbildningen av de nya doulorna. Hon är själv utbildad i England och hade också ett eget företag ”Radiant mums” där innan hon flyttade tillbaka till Sverige. Idag driver hon företaget Mammakliniken på Marieberg i Karlstad. Hon ser inga problem med att kombinera företagandet med doulautbildningen.

– Jag anser att alla kvinnor som vill ska kunna få hjälp av en doula och genom den här satsningen så når jag ut till långt fler än jag skulle ha gjort annars, säger Linda Häggkvist.

 

 


Näringsterapi


 
När jag levde och jobbade i England hade jag den stora äran att komma i kontakt med Zita West Kliniken i London.

Zita West har jobbat som barnmorska, näringsmässig rådgivare, akupunktör och som författare och konsult i över 25 år. Under denna tiden har tusentals par kommer till henne för råd om hur man får till den bästa möjliga formen för alla viktiga skeden av preconception, graviditet och förlossning.

www.zitawest.com kan du bl.a läsa:

Forskning visar att vad du äter (och vad du inte äter) under graviditeten kan ha en djupgående effekt, inte bara på hur frisk och njutbar graviditet du har, utan på hälsan och utvecklingen av ditt barn.

Ditt barn är beroende av dig för alla de näringsämnen som behövs för en sund tillväxt och utveckling, så det är uppenbarligen klokt att äta så många som möjligt av de livsmedel som är bäst för honom eller henne och att undvika de som inte är bra.

God planering av näringsintaget kan minska risken för komplikationer som kan uppstå för blivande mammor, såsom högt blodtryck eller graviditetsdiabetes. Och det kan också bidra till att minska vanliga problem som graviditetsillamående, halsbränna och förstoppning, samt hjälpa till att förbättra dina energi nivåer.

Vill du ha information hur du skall äta under graviditeten eller amningsperioden är du välkommen att boka en tid hos mig.

[email protected]
054-18 23 23


andning


 
Under stress andas man ofta med den övre delen av sina lungor, vilket gör andningen snabb och grund.
Det finns ett stort antal vetenskapliga studier som visar att andning med magen, eller diafragman, bland annat ökar syresättningen i blodet, minskar mängden stresshormoner och sänker blodtrycket.
Detta är också det naturliga sättet att andas på, vilket kan iaktas på bland annat spädbarn. När man andas med diafragman så höjs och sänks magen med varje andetag, men diafragman är avslappnad mellan varje andetag.
 
Pröva att ligga på rygg, slut ögonen och lägg handen på mage. Om handen åker upp och ned med varje andetag så andas du med diafragman. Den här typen av andning är en viktig hörnsten i princip alla avslappningsövningar. Det kan vara svårt att hitta den djupare andningen i början, men med lite regelbundning övning så kan man öva upp den. Du kan öva på bestämda tidpunkter, t.ex. morgon och kväll, eller så kan du ta små pauser under dagen när du känner dig stressad.
 
Att öva på andning samt avslappning under graviditeten kommer hjälpa dig inför förlossningen. Det kommer också vara till god hjälp sedan du fött ditt barn och snabbt behöver varva ner för att t.ex amma eller trösta ditt barn. Ditt barn känner lätt när du är stressad och det är därför possitivt om du lätt kan komma ner i varv. Det kommer hjälpa ditt barn att känna sig lugn, trygg och säker.
 
Ett tips är också att du spelar samma avslappningsmusik under graviditeten som du sedan använder t.ex vid amning. Din bebis kommer garanterat känna igen musiken och därigenom känna sig trygg.

att bli mamma

Jag läser just nu en helt fantastisk bok som heter "att bli mamma" och är skriven av psykolog Malin Bergström.
 
Jag tror att boken är alldelse unik i sitt slag. En bok där författarinnan inte alls skriver om det medicinska eller fysiska, utan enbart inriktar sig på känslor och tankar kring att vänta, föda och leva med barn.
 
Tankar som man tror att man är helt ensam om, blir genom boken bekräftade och känslor som känts främmande och luddiga blir klara och hanterbara med hjälp av författarinnans mycket proffessionella skrivsätt.
 
Det märks att psykolog Malin Bergström har en lång erfarenhet av allt det boken berör.
 
Här kommer ett smakprov ur den första delen av boken som handlar om graviditeten:
 
Resan in i föräldraland innebär inte bara att man förändras helt kroppsligt. Det gör också att avståndet mellan hjärta och hjärna förkortas. Känslolivet expanderas och blir mer labilt och oförutsägbart än tidigare. De flesta kvinnor pendlar mellan lycka och djupaste melankoli. Det är som att man plötsligt har mer känslor för allting och att de spärrar som tidigare höll känslorna tillbaka nu har öppnats. För många börjar detta redan tidigt under graviditeten och förtsätter långt in på barnets första år. De starka känslorna har inget sambang med hur väl tajmat barnet är eller med hur man förberett sig rent praktiskt. Graviditeten träffar inte på de nivåerna. De är snarare som ett slag i solar plexus eller en värme i ens hjärta. Det verkar som att de starka känslor man har för sitt barn finns med redan från början.

När känslorna för barnet i magen vaknar under graviditeten inser man hur utelämnad man är som förälder. Man förstår att barnet alltid kommer att vara ens svaga punkt, en ständig källa till såväl oro som glädje. För detta barn kommer man att orka och vilja göra det omöjliga. Ömheten för barnet därinne kan vara överväldigande, men det finns inget gulligt över känslorna. De är snarare så starka att de suger i magen innan man vant sig vid deras kraft. Man är bunden även om man tidigare i livet varit mån om friheten, man är oersättlig på gott och ont. Plötsigt har man en tydlig livsuppgift, relationen till barnet kommer att berika ens liv och ge en något speciellt tillbaka.
 
Som mamma tycker jag att det är oerhört givande och intressant att läsa denna bok och jag kan varmt rekommendera den till alla som väntar barn eller som redan har en liten bebis.
 

Han blev pappa – och hamnade på psykakuten

 
Åh, så viktigt att vi även ser alla blivande pappor.
 
Det är inte konstigt att all fokus läggs på den blivande mamman. Det är hon som bär barnet och det är hon som skall föda barnet.
Men det är också superviktigt att vi inte glömmer bort den blivande pappan. För fast att inte han inte bär på barnet bildas många nya tankar och känslor också för honom. Samtidigt förväntas han att vara stark och ge sitt fulla stöd till sin partner.
Hur ofta får pappan frågan hur han mår?
 
Läs artikeln nedan, om hur Johan T Karlsson upplevde födseln av hans dotter.
 
Med barn förändras livet för både man och kvinna. Det är båda som efter förlossningen föds till mamma och pappa.
 
Vad har ni för erfarenhet av stöd för pappan?
 
 
 
Publicerats i Aftonbladet 18 juli 2012, skrivet av Frida Söderlund
 

Han blev pappa – och hamnade på psykakuten.

 

För Johan T Karlsson, alias Familjen, blev dotterns födsel traumatisk.

– Jag fick värsta psykosen, säger han i en intervju med tidningen Café.

 

Med dottern kom dödsångesten.

Johan T Karlsson, med artistnamnet Familjen, drabbades av en psykos när dottern föddes.

– Jag hamnade på psykakuten och var helt fucked, säger han i en intervju med Café.

 

Kom till en gräns

– Det var så mycket existentiella grejer som byggdes upp. Jag hade en sådan extrem dödsångest, säger han.

Förlossningen kom med så mycket känslor.

– Man kom till en gräns där det bara blev helt tomt. Man blev kall och praktisk i stället, säger han.

 

"Alla skall dö"

När den nyblivna familjen kom hem var det mycket som behövdes ta itu med.

– Man fick ta tag i del två av ens liv. "Jag håller på att bli gammal, jag ska dö, alla ska dö". Klassiska grejer, säger Johan T Karlsson och fortsätter:

– "Baby blues" heter det när kvinnor får det, men att män kan få det också har ingen berättat. Det fick jag surt erfara.

Med terapi, medicin och serotoninåterhämtning så kunde han återhämta sig och första låten på nya plattan handlar just om dottern Sun.

 


Bröllop

Nu är jag hemma igen efter att ha varit till Skottland i några dagar.
Hade äran att vara med på en av mina vänners bröllop och det var en fantastisk upplevelse.
 
Inte bara var det fantastiskt att se min vän gifta sig utan också att få höra nyheten om att barn nummer fyra
är på väg. Det gjorde bröllopet även mer magiskt!
 
Nu är det dock gott att vara tillbaka hemma igen, så att jag får återgå till mitt arbete på MammaKliniken.
 
 
 

Bättre sömn

Om din sömn är störd under graviditeten kan du prata med din barnmorska, men här kommer jag med några tips:

En förändring av sovställning kan ge lindring. Prova att ligga på sidan, med benet böjt för att stödja din mage. Sova med en kudde mellan benen kan också hjälpa.
 
Prova att ligga uppbullad med kuddar bakom ryggen om du störs av sura uppstötningar eller halsbränna.

Enkla avslappningsövningar kan vara mycket användbara. Koncentrera dig på att andas lugnt och rytmiskt. Slappna av i varje del av din kropp, en muskel i taget.
 
Jobba med mindfulness även under dagen, så är det lättare att sortera bort surrande tankar som lätt överfaller på natten :/

Motion kan hjälpa dig att sova bättre genom att det förbättrar cirkulationen och minskar stress.

Om du deltar i en föräldragrupp, be läraren för tips om coping, och byt tips med andra gruppmedlemmar.


Varför amning?


 
Om du har funderingar om någonting som handlar om amning, rekommenderar jag varmt att gå in på sajten: www.amning.nu
Jag tycker att de skriver på ett lättläst, men samtidigt väldigt informerande, sätt.
 
De tar upp massor av bra områden inom amning såsom;
 
Varför amning?
Amningsteknik
Kost vid amning
Spara bröstmjölk
Hur länge skall man amma?
Amningsproblem
Flaskmatning
Amningshjälpmedel
 
Jag tycker att alla har rätt att själva ta beslutet om man vill amma eller inte, eller hur länge man vill amma.
Men hur man än vill ha det, tycker jag att det alltid är bra att få information, så att besluten man tar också baserar sig på rätt information.
 
Har du andra funderingar angående amning kan du höra av dig till mig på:
[email protected]
eller 
054-18 23 23
 
Kram,
Linda
 
 
 

Kaffe minskar risken för graviditet

Intressant artikel publicerades i DN idag:
 
 
Kvinnor som vill bli gravida bör hålla igen på kaffet. Chansen att få barn minskar redan vid tre koppar om dagen, varnar danska forskare.
 
– Kvinnor som dricker fem koppar varje dag har hälften så stor chans att bli gravida jämfört med dem som avstår. Det betyder att för mycket kaffe påverkar chansen lika mycket som rökning, och det förvånade oss, säger Ulrik Schiøler Kesmodel, läkare vid fertilitetskliniken vid Århus universitetssjukhus i Danmark.