Bokrea

Nu har bokrean satt igång och det finns MASSOR av bra böcker för oss föräldrar eller blivande föräldrar.
 
För alla som väntar barn och vill börja förbereda sig för förlossningen rekommenderar jag boken "Föda utan rädsla" av Susanna Heli.
 
 
 
Här kan du läsa min recension av boken:
 
“Föda utan rädsla” är en passande titel på Susanna Helis bok som handlar om just det som som titeln talar om för dig.

Jag kurar upp mig i soffan med en filt runt mig och lugnen kommer över mig så fort jag börjar att läsa. Redan från början av boken förstår jag som läsare att författarinnan har något att berätta, att förmedla. Varje rad är noga nedskrivet för att inte missförstås, utan för att landa hos läsaren på ett mjukt sätt. Jag nickar, hummar och jakar när jag läser. Jag myser och kryper längre ner i soffan. Susanna Heli har en förmåga att förmedla utan att tala om. Hon lyckas med att ge yttre kunskap men samtidigt att guida läsaren till att hitta sin egna sanning. Hon lär ut utan pekpinnar och jag får känslan över att jag inte lär mig av henne utan att hon tar fram min egen kunskap och tillit.

Hon lyckas med att berätta vad som händer under förlossningen både fysiskt och mentalt, utan att det blir för mycket information och för tungt.

Författarinnan skriver vid ett tillfälle i boken att hon inte tror att man kan föda helt utan rädsla och det är nog svårt, fast inte omöjligt. Det vet jag, för under min sista förlossning infann sig ingen rädsla alls. Bara en hel massa vilja, glädje och euforia. Fast man behöver kanske ha fött förut om man skall lyckas att uppnå det.

Jag tror att Susannans bok är bra för alla kvinnor som skall föda barn, men jag tror också att det kan vara lättare för omföderskan att ta till sig det hon skriver. Som omföderska kan man gå tillbaka och titta på sin första förlossning, försöka gå tillbaka till känslan av en värk och samtidigt träna sig på att släppa kontrollen, ge sig hän, känna tillit till kroppen, känna sig tung, humma, möte värken med andning, avspännig, rösten samt tankens kraft.

Boken får förlossningen att kännas varm, mörk, mystisk, spännande, djup, innerlig, fylld av glädje och tacksamhet.

Författarinnan har på ett genomarbetat och pedagogiskt sätt skrivit boken som når rakt in mig. Jag lär mig egentligen ingenting nytt genom boken, men den får mig att inse att sättet som man framför informationen på är en huvudnyckel.
 
Boken får mig att vilja föda igen!
 

Våren är fullspäckad

Oj, det har gått över en vecka sedan jag skrev! Det tror jag inte har hänt sedan jag började med bloggen.
 
Anledningen är att jag är inne i en riktigt intensiv period, vilket är SUPERKUL!
 
MammaKliniken skall vara med på BARNmässan sista helgen i mars och trots att det ligger några veckor framöver är det mycket som skall fixas innan och det tar tid.
 
 
Under förra veckan var jag till tryckeriet och kom fram till vilket material som behöver tryckas och under helgen har jag gjort iordning all info som skall till tryckeriet. Allt ifrån en Roll-up till flyers och banderoller som skall tryckas. Tjoho vad roligt! Skall bli spännande att se resultatet. Jag kan lägga ut bilder på allt när det är färdigt.
 
Under BARNmässan kommer jag att hålla 2 föreläsningar varje dag. Den ena handlar om vikten att äta bra för att orka och den andra föreläsningen handlar om vad som hände med magen under graviditeten och vikten av att träna upp bålstyrkan igen.
 
Jag blev också kontaktad av Barnens Hus i Karlstad för ett par veckor sedan. De vill att jag ställer ut i deras butik Lördagen den 16 mars, då de har tema dagen "När två blir fler". Klart att jag vill vara med!
Superkul att vara ute och träffa alla blivande föräldrar och samtidigt ett enastående tillfälle att visa upp MammaKliniken. Visa att det finns information och stöd inför förlossning och föräldraskap som ligger utöver mödravården.
 
 
Det är ju också ett perfekt tillfälle för mig att få berätta hur jag jobbar och få visa vem jag är.
 
Samtidigt är det fullt med kurser och förläsningar som planeras in under våren. Det tar en massa tid, så det är inte konstigt att det inte blivit skrivet på bloggen :/
 
Fler och fler kunder hittar till MammaKliniken och det är spännande att se vart det kommer att leda någonstans.
Jag jobbar även nu med en grupp kvinnor som har en magmuskelseparation efter sina graviditeter.
Det är en stor procent av alla kvinnor som med olika grad har en magmuskelseparation efter graviditeten. Något som de flesta är ovetande om, eller tror att det är "normalt" eftersom man varit gravid. Vanligt är det, men trots det inte normalt! För att själv kunna hjälpa kroppen tillbaka till en stark mage och bål igen måste man träna på rätt sätt. Det är det som jag hjälper dessa kvinnor med. Samtidigt mäter vi och dokumenterar med både foto och skrift. Skall bli oerhört intressant vart vi hamnar någonstans och om vi med hjälp av rätt träning kan minska separationen.
 
 
 

"Vården känns inte säker längre"

Barnmorskor slår larm: Vården känns inte säker längre.
 
En födande kvinna per barnmorska - det är hur det skulle vara. Nu tar ofta en barnmorska hand om tre kvinnor som föder. Hur skall de orka och kunna vara ett bra stöd till den blivande mamman och pappan?
 
Antalet födslar kommer enligt Statistiska Centralbyrån att öka de närmsta åren. Det är därför som några barnmorskor fått nog och har bl. a startat en facebook grupp som snabbt fått många anhängare.
I mars planeras även en demonstration.
 
Igår tog nyheterna upp, både på nyhetsmorgon, kvällsnyheterna samt i tidningarna, problemet som finns inom förlossningsvården. Barnmorskorna är utarbetade, de räcker inte till och de får inget gehör. Barnmorskorna själva är djupt oroade över patienternas säkerhet.
 
Hur kunde det bli så här och hur tänker politikerna när de drar ner på arbetskraft på förlossningen?
 
Ännu viktigare för både kommande föräldrar samt för barnmorskorna är att samarbeta med en Doula. Då blir inte mamman lämnad någon gång under förlossningen. Medans barnmorskan ser till att barnet är ok och att mammans värden ser ut som de skall, ser doulan till att mamman är trygg och att hon är i rätt position för hennes och barnets bästa. Doulan hjälper pappan att stödjer på bästa sätt och att han kan få vila och äta när han behöver. Doulan kan också se och ta ställning till om barnmorskan behöver kallas in för hjälp, vilket ger en tryggare atmosfär i förlossningsrummet.
Finns det ett lugn och en trygghet i rummet och hos mamman går förlossningen oftast bättre, lättare och med färre komplikationer.
 
 
Jag som doula vill stötta alla barnmorskor genom att erbjuda stöd till de blivande föräldrarna både före och under förlossningen!
 
Sen önskar jag all kraft och lycka till alla dessa kvinnor som varje morgon, dag, kväll och natt hjälper till när ett nytt liv föds.

Kemikalier i barns vardag

Att vara förälder är en stor lycka. Men det är också att ständigt ha ansvar.
 
Jag vill gärna dela med mig av en broschyr som berättar mer om kemikalier i vår vardag.
 

Det moderna samhället är komplicerat och det är inte lätt för en förälder att hålla reda på alla faror och förutse alla risker.
Material och varor består av olika kemikalier. I den här broschyren används begreppet kemikalier för kemiska ämnen och blandningar av ämnen. Alla ämnen och blandningar är inte farliga, men den här broschyren handlar om ämnen och blandningar som på ett eller annat sätt kan innebära en risk för hälsan eller miljön. En del kemikalier tillsätts för att ge material och varor vissa egenskaper som till exempel färg, mjukhet och brandskydd.
 
Det är företagen som tillverkar och säljer produkterna på marknaden som har ansvar för kemikalieinnehållet och de eventuella risker det kan medföra. Som förälder och konsument kan du påverka hur ditt barn utsätts för kemikalier. Med den här broschyren vill Kemikalieinspektionen berätta om var riskerna finns, så att du kan undvika dem. På så vis kan du förhoppningsvis slippa onödig oro och njuta mer av att vara förälder.
 
Kemikalier i barns vardag

Var är mamma?

Detta är ett flödesschema ritat av en pappa för att visa alla som inte har barn hur det kan se ut :)
 
Jag tycker att den är jätte härlig!
 
Visst kan det låta så här. Och gärna fler frågor på samma gång.
 
Då gäller det att ta det djupa andetaget. Vara närvarande. Se sitt barn i ögonen för att låta det veta att mamma hör och mamma förstår vad du säger.
 
I bland är det lättare sagt än gjort. Speciellt när fråga tre kommer innan man hunnit svara färdigt på fråga ett :)
 
Ett flödesschema av Stefan Ärlemalm
 

Hur gör du som har barn som pratar och som behöver uppmärksamhet hela tiden? Hur gör du för att "orka" och för att behålla lugnet, pedagogiken och tålamodet. Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter :)
 
 

Hjälp jag är gravid

Det är inte alla som ser rosenrött och virvlande kärleks karuseller när man får beskedet att man är gravid. För många kan det komma som en chock och en rädsla. Vad händer nu?
Det finns så många olika orsaker till att det inte känns riktigt bra.
 
 
En orsak kan vara att du är väldigt ung och du inte riktigt vet om du kommer att klara av att bli förälder.
Om du är ung och tror att du är gravid, inte har någon vuxen att prata med och inte vet var du skall vända dig kan du alltid söka reda på var den närmaste ungdomsmottagning ligger. Sök på UMO.se och du kan sedan från där söka dig vidare till orten där du bor.
 
Om du inte är ung och du inte vet vart du skall vända dig kan du alltid ringa till mig på MammaKliniken så jag skall göra allt för att försöka guida dig till rätt ställe.
 
Det är normalt att känna oro när man väntar barn.
Så här skriver en kvinna som hade längtat efter att bli gravid:
 
...Varför är jag då tveksam och orolig? Jo, jag är rädd för att komma i andra hand.. Rädd för att ”bara” vara mamma. Rädd för de förändringar som kan bli. Rädd för att inte bli en bra mamma. Rädd för ansvaret. Rädd för att bli övergiven. Rädd för att jag ska ångra mig. Rädd för att ångra ”det jag aldrig gjorde innan jag blev med barn”, och rädd för att bli bitter av den anledningen. Rädd för att jag inte ska kunna göra allt jag vill. Rädd för att inte vara attraktiv. Rädd, nästan allra mest, för att jag ska ångra mig när barnet väl är fött. Helt plötsligt har jag glömt bort varför jag var sugen på barn i första taget. Jag känner mig låst när jag inser att jag inte tror jag kan abortera vårt barn, samtidigt som jag inte är säker på att jag vill ha det. Min sambo är väldigt stöttande och positiv, och han vill att vi föder det här barnet nu, men han vill också att vi ska göra det som känns bäst för mig. Men vad är bäst för mig, herregud ??!!!Kommer detta att ordna sig? Kommer det någonsin att kännas som rätt tid för barn? Vad ska jag göra? Just nu jublar jag ena sekunden och gråter i en timme efter....
 
Med hjälp och stöd kan vi känna oss trygga. Och med trygghet kommer lugn och så småning om glädje.
Var inte rädd att söka den hjälp som alla har rätten till att få.
Vi är många som behöver stöttning genom graviditeten och under småbarnsåren.

Hoppet är tillbaka :)

 
 
Ja, nu blir jag lugnare. Här kommer ett bra svar på tidigare inlägg om förlossningsskador.

Förlossningsskador

 
Nu höll jag på att sätta morgonkaffet i vrånstrupen! Läser rubrikpå svt.se som lyder: "Så kan kvinnor skyddas när de föder barn". So far så good! Så fortsätter det: "Nästan en av två kvinnor får förlossningsskador. Nästan varannan kvinna som fött vaginalt får någon form av förlossningsskada. Skador som kan undvikas med ett klipp - som dagens förlossningsvård nästan helt slutat använda."
 
Åh vad jag blir glad att det forskas om kvinnors hälsa, speciellt i samband med barnafödandet. Det är toppen att det inte problem efter graviditet samt förlossning glöms bort och anses vara skamligt eller "normalt".
Men jag blir ändå orolig när jag idag läser att kvinnor skall hjälpas genom klipp.
 
Varför utsätta kvinnan för en annan skada! Kan inte forskningen se på andra förlossningspositioner som främjar och hjälper till i utdrivningsfasen. Det finns så många knep att ta till vid utdrivningsfasen och även handtag som barnmorskan kan ta till.
 
Det vore väl inte helt fel att lägga krut på att forska hur vi skall kunna förebygga bäckenbottenssvaghet som kan orsaka urinläckage, framfall samt tarmläckage. Såsom med inre bålstyrka samt "snippgympa".
 
Vad säger ni andra doulor som följer min blogg? Hur tänker ni när ni ser/läser detta?
 
Som om inte kvinnor idag är nog rädda för att föda vaginalt!
Nej, detta upprör mig.
 
Skall nu dricka färdigt morgonkaffet, låta detta smälta och sedan återkommer jag i samma ämne.
 
Här kan ni läsa hela artikeln: Förlossningsskador svt