Partners och doulor...

... det ultimata teamet.

Idag fick jag frågan varför man skulle vilja ha med sig en Doula under förlossningen om man har en partner.

Så här skriver jag på min hemsida:
En Doula kan coacha din förlossningspartner till att vara delaktig i förlossningen på en nivå som känns bekväm.

Bara genom att Doulan finns där, brukar få partnern att slappna av och att inte känna skuld så fort att han/hon vill gå på toaletten, behöver äta något, eller kontakta närstående familj som väntar spänt på information. Han/hon vet att någon finns där för uppbackning.

En Doula kan hålla mammans hand, så att partnern kan få se sitt barn födas eller ta bilder av födelsen. Hon är inte där istället för partnern, utan som en extra hjälp och stöd åt er båda.

En Doula visar alltid hänsyn och respekt och lyssnar alltid på era önskningar.

Vi jobbar tillsammans som ett team, så att ni skall kunna få möjlighet till den förlossning som ni önskat.

 

Läs mer på min hemsida: www.mammakliniken.se

 

Visste du också att det finns studier gjorda på resultatet av att ha en Doula med sig under förlossningen. Under nylig gjord studie (*) påvisas att ha en förlossningsdoula:

Reducerar kejsarsnitten med 50 %

Reducerar längden av förlossningen med 25 %

Reducerar användandet av epidural med 60 %

Minskar risken för förlossningsdepression

Är possitivt för amningen

 

(*) Ur boken "Mothering the mother" av Dr Marshall H. Klaus


Kejsarsnitt

Ungefär vart sjätte barn föds med kejsarsnitt.
Det är en otroligt hög siffra, men ändå är det väldigt få som förbereder sig mentalt för ett kejsarsnitt om man har i åtanke att föda vaginalt.

Det kan kännas väldigt främmande att söka information om kejsarsnitt om man har en önskan att föda vaginalt. Men jag tror att alla gör klokt i att ta en liten stund att tänka tanken att det kan faktiskt kan hända något under förlossningen, så att det avslutas med kejsarsnitt även om inte det var planerat.

Genom att vara förberedd, kan vi minska dramatiken, som lätt kan infinna sig vid ett akut kejsarsnitt.
Med kunskap och information ökar lugnet och chansen för en fin förlossningsupplevelse och en bra start för hela den nya familjen.

Jag kan starkt rekomendera Kejsarsnittsboken av Malin Alfven, Elisabeth Henning och Viveka Holmertz.
En lättläst, varm och informativ bok om hur du kan förbereda dig inför ett kejsarsnitt.
Finns att låna på biblioteket.


Längtan efter ett barn


Längtan efter barn kan vara lika stark hos en kvinna som lever ensam, som hos en kvinna som lever i ett parförhållande.

Ensamheten kan vara ofrivillig, men det behöver inte betyda att man inte kan skaffa barn. Det är allt fler ensamstående kvinnor som väljer att skaffa barn med hjälp av sperma donator. De kallas: Frivilligt ensamstående mammor.

Att bli förälder är en omtumlande livsomställning och det krävs mycket tålamod och styrka, även då man är två.
Att välja att vara ensam mamma är ett otroligt starkt beslut, men jag har ingen som helst tvivel över att man klarar av det, när man har kommit så långt, att man tagit ett beslut.

Ett parförhållande behöver inte alltid vara den perfekta familjen för barnet. Det är många barn som växer upp i förhållanden som inte är stabila.  Jag tror att så länge att barnet växer upp med stor trygghet samt mycket kärlek och med bra manliga och kvinniliga förebilder omkring sig, kommer barnet att må bra.

Jag skulle vilja hylla alla dessa kvinnor som så starka går in i föräldraskapet, utan en pappa till barnet och med omgivningens alla frågor och meningsskiljaktigheter.

För dig som har frågor eller funderingar läs mer eller hör av er till:
http://www.femmis.se/


Ofrivillig barnlöshet

Ett ämne som vi inte ofta hör om. Ett ämne som jag tror att vi flesta har svårt att sätta fingret på. Som vi inte riktigt förstår och som känns tabu att prata om. Åtminstone för oss kvinnor med den stora lyckan att vi faktiskt har kunnat blivit gravida och kanske redan fött barn.

Men det finns många kvinnor där ute som varje dag kämpar, varje dag längtar och varje dag går igenom en oerhört krävande och maktlös kamp. Det är de kvinnor som längtar efter ett barn och en familj, men inte blir gravida.

Från att vi blir tonåringar får vi höra, blir lärda och itultade hur viktigt det är att skydda oss vid samlag, så att vi inte blir gravida. Vi har fått lära oss hur lätt det är att vi blir med barn eftersom spermierna överlever så länge.

Det är inte konstigt att vi sedan när det känns dax att bilda familj, tror att "hej hopp, nu skall vi ha barn om 9 månader".
Nej, så ser inte verkligheten ut för alla. Långt ifrån alla.

Läs gärna Evl blogg http://ettvanligtliv.bloggplatsen.se/kategori/95443-bok-om-ofrivillig-barnloshet/

Vill du ha stöd så finns:
http://www.barnlangtan.com/

Repotage och artiklar:
http://www.villhabarn.se/


Betydelsefullt möte

Idag har jag haft ett möte på Landstingshuset i Karlstad. Där träffade jag Margareta Goop, som är Mödravårdsöverläkare, Eva Nilsson, som är Samordnande barnmorska samt Jannette Vera, som är Leg. Dietist för Mödravårds- samt Barnavårdsenheten i Värmland.

Jag fick ett fint mottagande av dessa kvinnor och vi hade ett jätte bra och mycket givande möte tillsammans.

Jag har så stora tankar, ideer och planer för MammKliniken och ibland önskar jag att jag skulle kunna nå mitt mål på en enda dag. Fast det är klart, då kanske inte drivkraften skulle bli lika stark.

Motivationen och hoppet är åtminstone på topp efter detta möte. Det var så viktigt för mig och jag är så tacksam för förtroendet som jag kände att jag fick idag.

Glad!


Mammakroppen

Återigen sätts press på kvinnor och deras kropppar.
Denna gång är det föredetta Miss World modellen och skådelspelerkan Aishwarya Rai från Indien som är i rampljuset. Hon födde sitt barn endast för 6 månader sedan och nu ställer hon in sin medverkan i Cannes festivalen p.g.a att hon fortfarande inte gått ner sina "mammakilon".

Indien rasar över att hon inte ser ut som hon gjorde innan hon blev gravid och en hetsig debatt i ämnet har startats.

Vanligen så glorifieras moderskapet i Indien och inom dess filmindustri, men nu vet inte folk hur de skall reagera. Skall de hedra Rais moderskap eller beklaga att hon inte längra ser ut som den forna modell hon var.

"Hon är en Bollywood skådespelare och det är hennes plikt att se bra ut", säger en kommentator. En annan sa: "Hon måste lära av människor som Viktoria Beckham som är tillbaka till storlek noll bara några veckor efter att hon fött barn".


Ja, det är sorgligt att inte alla skall kunna få njuta av sitt barn, amma och låta det ta den tid som behövs för kroppen att läka och formas till den form den vill efter en graviditet och förlossning.

Alla är vi olika och vi har haft olika erfarenheter av graviditeten och förlossningen.

Vissa har inga problem att gå tillbaka till nära inpå sin kropp man hade innan, medans andra ändras betydligt mer.
Om omgivningen inte accepterar kvinnans kropp efter en graviditet, hur skall kvinnan någonsin kunna känna sig tillfreds med sig själv och sitt barn.

Nej, fortsätt att hedra moderskapet och dess skönhet, lycka och värme.Förlossningen är nära

Graviditeten som från början inte kändes tillräckligt lång för att hinna förbereda sig för både förlossning och tanken på att bli mamma, känns helt plötsligt väääldigt lång.
Du har kommit till en punkt  där du känner dig färdig. Det känns i hela kroppen och i hela ditt inre att det är dax.

Från att ha känt dig ganska så snygg i din graviditet känns det nu som om hela jorden dallrar där du sätter dina fötter. Du känner dig svullen och uppfylld av bebis. Bebisen är liksom överallt.
Du vaggar, pustar, stånkar och stönar. Och sen denna trötthet som smyger sig på och andfåddheten och sömnlösheten... Hur skall du orka? Hur skall du orka att föda barn när du är så tung och så trött och det gör ont och är jobbigt att bara vända dig i sängen från den ena sidan till den andra?

Lugn! Du orkar!

För långt där inne finns det oanade krafter. Redan nu, när du är så långt gånget i din graviditet börjar grottmänniskan att komma fram :)

När förlossningen drar igång, dras också ett virrvarr av hormoner igång och det är genom dessa hormoner som du får dina krafter. Och det är helt gratis. Din kropp bjuder på denna helt fantastiska cocktail som kommer hålla dig hög tills att du har ditt barn hos dig och även det första dygnet efter att du fött.

Några av de viktigaste hormonerna som din kropp producerar under förlossningen är oxytocin och endorfin.
Oxytocin är ett må-bra-hormon och det är också det hormon som för förlossningen framåt.
Endorfiner är vår naturliga smärtlindring som hjälper oss att hantera smärta.

Detta är en suverän hjälp som du har under din förlossning.

Med förberedelse, avslappning och kunskap inför förlossningen, hjälper du dig själv att tillsammans med din kropp föda ditt barn med glädje och kraft.
Kroppen är fantastisk. Lita på att den kan. Den gör det som den är skapad till.

Graviditeten har kommit till ett slut och det är snart dax att föda. Fast att det ibland kan kännas overkligt så kommer den där dagen att komma. Den där dagen då den packade väskan åker in i bilen och du kommer stånkandes efter.
Snart kommer du att träffa ditt barn.
Så fantastiskt!


"A new mother" av Coco Reynolds

Tänker snart skriva om den första tiden som ny förälder.
Inte bara ros.
Trots att man är världens lyckligaste, med världens finaste bebis, så är det inte säkert att man mår bara bra.
9 av 10 kvinnor känner av "Baby Blues" 2-5 dagar efter förlossningen.
Följ bloggen och läs mer om Baby Blues.
Baby Shower


Baby shower har varit en tradition i USA under en lång tid, men växer i popularitet även här. Det är ett suveränt sätt för vänner att träffas och fira det nya livet!


Vem organiserar det?
Den enda person som inte bör ordna en baby shower är den blivande mamman. Hela evenemanget ska vara roligt och helt utan stress för henne. Vänner, familj eller arbetskamrater är de vanliga arrangörerna.

När ska det hända?
Den bästa tiden att hålla en baby shower är någon gång under den sista trimestern. Du kan antingen hålla den som en överraskning för mamman eller berätta vad du planerar så att hon har något att se fram emot i de sista veckorna.

Var ska vi ha det?
Du måste överväga platsen innan man beslutar om hur många som skall bjudas. in. Helst ska man inte vara vid den blivande mammans hus. Det är inte rättvist att hon skall behöva oroa sig för städning innan alla kommer och när de har gått. Fråga runt för att se om någon annan är beredd att stå som värd för evenemanget i deras hem. 

Vem du vill bjuda?
Om du inte håller baby showern som en hemlighet, be den blivande mamman vilka hon vill ha på gästlistan. Kom ihåg att be om namn och adresser till nära vänner som du kanske inte känner, såsom arbetskamrater eller vänner som hon fått genom föräldrautbildningar. En baby shower är ofta är en “girls only" fest, men det har blivit allt vanlgare att partnern också följer med. Det kan vara ett trevligt sätt för den blivande pappan att känna sig delaktig.

 

Vill du få ideer på presenter till den blivande mamman, hör gärna av dig till mig: linda@mammakliniken.se

Eller lämna en kommentar här på bloggen.


Banan och mango shake


Våren är här och solen skiner. Det känns lättare att vara aktiv (om du inte är riktigt tung i graviditeten såklart) och gå ut på härliga promenader.
Glöm inte bort att ladda på med energi mellan måltiderna.

Jag tycker att en fruktdrink är perfekt under sommarmånaderna. Det går att variera sig i all oändlighet med färska frukter eller bär.
Tillsätt t.ex vetegroddar eller vetekli om du vill ha mer fibrer.

Barnen brukar också älska dessa drinkar och de är perfekta för att hålla blodsockret och på samma gång, humöret på en bra nivå.1/2 mogen mango
1 liten banan
150 ml mjölk
120 ml apelsinjuice
2 tsk lime juice
1 msk honung
en skvätt vaniljyogurt

Mixa först frukten och häll sedan på vätskan.

Njut av våren!

MammaKlinikens Gravid program

MammaKlinikens gravid program är gjort för alla blivande mammor som vill, till det yttersta, förbereda sin kropp och själ för graviditeten samt förlossningen.

Denna resa är utan tvekan en av de svåraste fysiska och mentala upplevelser som din kropp kan gå igenom. Genom gravid coaching, kostrådgivning, andningsteknik, Mamma Massage, samt både fysisk och mental träning förbereder vi dig och din kropp för detta äventyr.

Vad ingår i programmet?
Den första konsultationen på 30 minuter är gratis. Om du sedan bestämmer dig för att fortsätta programmet, följer 6 st möten på vardera 60 minuter. Programmet är flexibelt och kan innehålla mer eller mindre av följande ämnen:

Kost- och näringsråd
Att äta och dricka korrekt får dig att både fysiskt och mentalt klara av dagen bättre. Det hjälper också till i utvecklingen av din bebis. Hos MammaKliniken får du rekommendationer om vilken mat som är bra för dig och din växande bebis, samt vad du bör undvika att äta.

Mamma Massage
Massage under graviditeten minskar svullnader i armar, händer, ben och fötter. Det tillåter kroppen att slappna av och minskar värk och stelhet i muskler och leder.
Personlig Gravidträning
Om du är stark och i god form, kommer du att klara av graviditen och förlossningen så mycket bättre. Din kropp kommer också att återgå till dess normala form snabbare efter att ditt barn är fött. Vi hjälper dig att lägga upp din gravidträning samt dina träningsrutiner.

Andning- och avslappningsteknik för graviditet och förlossning.
Avslappning är nyckeln för att hantera smärtan i förlossningen. Genom att träna andning och avslappning kan du att öka dina chanser till en fin förlossnings-upplevelse. Hos MammaKliniken får du kunskap i andning- och avslappningssteknik så att du vet hur du kan slappna av även under förlossningsvärkarna.

Detta program konkurrerar inte med din mödravård. Den är istället designad till att, utöver deras service, ge dig den kunskap, information, fysisk- och mental support som du behöver.

För mer information ring 054-18 23 23 eller läs mer på hemsidan: www.mammkliniken.seFota bebisar

Gå in på Elsa-Louise blogg och få tips på hur du fotar barn och bebisar:

http://elsalouise.blogg.se/2012/may/att-fota-sma-bebisar-barn.html

Passa på att titta runt på alla underbara bilder som är utlagda på samma blogg.
Väldigt fina!


Premiär öppning

Om det är någon som undrar varför ni inte har blivit bjudna till premiäröppningen av MammaKliniken, så beror det på att renoveringen tar sååååååådan låååååång tid!

Känns som det ser lika dant ut som när jag sa att kanske premiären skulle bli om 2 veckor.
Fast visst har det gått framåt.
Allt underarbete är gjort och det är ju verkligen det som tar längst tid.

Under vägen kommer nya beslut samt nya ideer och det kommer att bli fantastiskt fint när det blir färdigt.
Skall ta nya kort så att ni kan se hur det ser ut.

Har valt fint, ljust klinkers till golvet och det skall jag hämta hem från butiken om en vecka.
Har också valt att sätta upp en fototapet på ena väggen. Samma vackra bild som jag använder på framsidan av broschyren.

Jag uppdaterar snart och som sagt, lägger ut några bilder på hur det ser ut :)

Här är tapeten som skall upp:
Kejsarsnitt

Allt fler kvinnor föder barn genom kejsarsnitt, vilket medför ökade hälsorisker för både mamman och barnet. Forskare vid Sahlgrenska akademin får tillsammans med kollegor tre miljoner euro från EU i ett projekt som ska öka andelen vaginala förlossningar efter tidigare kejsarsnitt.

Antalet kejsarsnitt ökar världen över, men varierar stort mellan enskilda länder. I Sverige föds 17 procent av barnen genom kejsarsnitt; i Italien hela 38 procent. En del av ökningen beror på att kvinnor som tidigare använt kejsarsnitt rutinmässigt förlöses medkejsarsnitt även vid nästa förlossning.

Projektet OptiBirth får nu tre miljoner euro från EU för att öka andelen kvinnor som föder vaginalt efter tidigare kejsarsnitt.

–Syftet är att kvinnorna ska få bättre stöd men också kunna bli mer delaktiga i sin vård, bland annat genom ändrade vårdrutiner, nya tekniska program och utbildningsprogram, säger Ingela Lundgren, barnmorska och forskare vid institutionen för vårdvetenskap, Sahlgrenska akademin.

För mer info om EU-COST: www.iresearch4birth.eu

 

 


Mödravård läggs ned

Charlottamottagningen är den enda privata mödravårdscentral i Karlstad, men nu tvingas de lägga ned p.g.a att Landstinget inte stöttar med nog mycket pengar.

Charlottamottagningen har erbjudit både vanlig mödravård och specialistmödravård som inneburit bl.a specialvård för kvinnor med förlossningsrädsla. Charlottamottagningen har jobbat med speciellt utsatta grupper och har varit ett fantastiskt alternativ till den offentliga mödravården.

Jag hoppas in i det sista att Charlottamottagningen kommer återuppta sin mödravård!


Renee voltaire

Kan inte nog prisa Renee Voltaires serie med massor av mumsig musli, gröt, buljong, kryddor, kex, snack m.m.

Helt naturligt, helt utan tillsatser, näringsrikt och det bästa av allt MUMSIGT!

Just nu kokar en gryta på spisen och jag använder för första gången lantbuljongen.
Den är verkligen super god och den kan användas i kesella för smaksättning till dipp, pudra över ungsgrönsaker eller i dressingar. Alla ingredienser är förstås ekologiska.


Jag älskar också Renees bussiga blåbärs remmar och de härliga hallon remmarna. Bra för barnen att snacka på mellan måltiderna. Blåbär eller hallon, tillsammans med aprikos. That's it!
Det finns också flera varianter av kex eller crackers som är perfekta för ditt egna mellanmål eller för ditt barn att knapra på i vagnen.Tänk på att det du ger ditt barn inte behöver vara speciellt tillverkade för barn. Bättre att tänka naturligt och näringsrikt, då blir det inte fel. Det brukar alltid på nåt sätt kännas "mildrare" bara att det säger att det är för barn, men det är faktiskt inte alls alltid så. Oftast kan det istället vara att det är mera smaklöst och inte alls lika näringsrikt. Lär dig att titta på ingredienserna. Är det en massa ingredienser i som du inte vet vad det är, så är det oftast INTE naturligt, utan en massa tillsatser som skall göra att produkten smakar bättre och ser godare ut.

Jag brukar handla mina Renee Voltaire produkter på ICA, men du kan också betälla från hemsidan, då har du ett så mycket större utbud!

http://www.reneevoltaire.se/produkter/


Gröten, muslin, kexen m.m är späckade med fibrer och näring och passar suveränt till dig som är gravid. Bra att hålla illamåendet borta och hålla blodsockret i balans under dagen, samtidigt som det ger dig bra fibrer för tarmarna och näring till dig och ditt barn.

Smaska på!

Att knyta an

Under de första åren i livet genomgår människan en mer dramatisk utveckling än under någon annan period i livet. Grundläggande för barnets psykiska utveckling är att en anknytning kommer till stånd mellan barnet och åtminstone en vuxen. Människan är en social varelse, som under sin livstid har många olika relationer, men ingen är lika viktig som den allra första. Oftast är det mamman som barnet har denna första livsviktiga relation till. Det som föräldrar länge vetat om små barns behov av känslomässig närhet och förmåga till samspel är idag vetenskapligt belagt och kallas anknytningsteori.

Anknytningsteori handlar om den process som resulterar i att ett psykologiskt ”band” uppstår mellan barnet och dess närmaste vårdare. Teorin beskriver också hur anknytningen utvecklas till mentala representationer hos barnet av sig själv, viktiga närstående och samspelet dem emellan. Dessa representationer kallas inre arbetsmodeller. I och med att anknytningen blir representerad i form av mentala modeller, blir den också till en viktig beståndsdel i personlighetsutvecklingen och får betydelse för människan under hela hennes levnad.

Om du blir intresserad att läsa, läs då "Att knyta an, en livsviktig uppgift - om små barns anknytning och samspel", utgiven i Stiftelsen Allmänna Barnhusets skriftserie.


www.allmannabarnhuset.se


gravidbloggar

Ni har väl inte missat http://www.gravidbloggar.se/
Flera gravid bloggar samlade på ett ställe.

Vem är det som bor där inne?

Vissa blivande föräldrar ställer sig ofta frågan; vem är det som bor där inne i magen?
Några har väldigt svårt att överhuvudtaget förstå att det faktiskt är ett litet barn som växer i mammans mage.
Ett barn som en dag skall komma ut och möta världen och möta blicken på sin mamma.

Har du ställt dig frågan vem det är som bor inuti dig?
Är det en pojke eller en flicka?
Kommer barnet att likna sin mamma eller pappa?
Vilken humör kommer barnet att ha?
Kommer han/hon tycka om att ligga i vagnen eller kanske hellre vill han/hon bli buren nära, nära mammas bröst?

Fantisera, visualisera.
En dag får du möta ditt barn och få svar på alla frågor.
En dag får du ha ditt barn i din famn och lukta, snosa och bara vara... tillsammans.

Vem det än är som bor där inne, så är det ditt barn, som litar till 100 % på dig och som behöver dig mer än någon annan.
Solskydd

Åh, härliga sol!

Visst är det underbart nu när solen värmer. Det innebär också att det är dax att tänka på solskydd till våra barn.

Det allra bästa är naturligtvis att skydda de små med kläder, men ofta blir huden på något sätt exponerad av solen och då är det viktigt att ha ett bra skydd för de små.

Tänk då på att använda naturlig lotion på barnens (och din) hud. Barnen är ännu känsligare än oss vuxna och det vi sätter på huden går in i kroppen.

Här är tips på solkräm:Denna solkräm, anpassad för barn, är 100 % naturlig.
Jag gillar att det finns i både SPF 30, 40 och 50.

Du kan handla den via:
http://sundloef.com/

Annars har du också Laveras solcreme på SPF 30.Njut av sol och värme!

Separerade magmuskler...

...eller Diastasis Recti.

Efter att jag såg programmet "Skönhetsbubblan" som visades i SVT 1 under veckan, känner jag att jag måste föra denna "debatt" vidare och faktiskt komma med mer fakta och information, än vad som faktiskt togs upp i programmet.

Själva programmet, vad jag förstår, handlar om nutidens skönhetsideal och jakten på det perfekta utseendet och den perfekta kroppen.
I det andra programmet av Skönhetsbublan fick vi bl a möta en 2 barns mamma från Göteborg som led av separerade magmuskler efter hennes två graviditeter.
Som vi också fick höra hennes personliga tränare säga, så är det många mammor som har denna kondition efter graviditeten, men i de flesta fall kan man träna musklerna tillbaka igen, om man stärker musklerna på rätt sätt.
MEN, i några fall, som mamman vi fick följa i programmet, så går det inte att på naturlig väg få ihop magmusklerna.

När musklerna har delat på sig och muskler samt bukhinna har blivit uttänjd, finns ingenting som håller tarmar och andra organ på plats och ingenting som skyddar insidan mot stötar från den yttre världen.

Detta var en stor och viktig del som saknades från programmet.

Det pekades på att operation behövs endast för att återställa skönheten.
Det är viktigt att allmänheten förstår att det finns så många kvinnor som fysiskt lider av en Diastasis Recti (separerade magmuskler)

Diastasis Recti               Normal magmuskelatur

Som du kan se på bilden ovan är bukmusklerna delade på den övre bilden. För att inte tarmar m.m ständigt skall "hänga" ut, måste en människa med dessa besvär kontrahera (spänna) magen, så att man liksom håller in alla organen. När man inte håller in och spänner magen kan det upplevas mycket smärtsamt.
Andra problem som kan uppstå vid en Diastasis Recti är spänningar i nacke, axlar och rygg. Svagheten i hela ryggen är väldigt vanligt och medför ofta värk i ländryggen, detta p.g.a att magen är så svag att ryggen får kompensera. Risken för bråck är också hög.

Stötar mot magen är mycket smärtsamt och bara att ha linningen från byxor över magen ger ett högt obehag.

När en läkare mäter hur stort gapet är mellan magmusklerna, gör han ofta mätningen när man kontraherar sina magmuskler. Då mäter man ofta på hur många fingrar man får in mellan magmusklerna.
Jag tycker det är viktigt att, när man åter slappnar av i musklerna, följer med muskelkanten för att få en uppfattning hur stort gapet är i ett avslappnat läge.
Om man själv vill göra detta är det lättast att göra när man ligger i ett varmt bad. Då är det lättare att riktigt slappna av i magen och att då verkligen kunna känna kanten av de separerade musklerna.

I Sverige är det väldigt få läkare som har förståelsen eller kunskapen av en Diastasis Recti.
Om det är så att kunskapen finns så håller de, av någon anledning, tyst om den.

Som det sas i programmet i SVT anses det att "vi skall vara tacksamma för att vi har friska barn", vilket bygger upp skuldkänslor hos de kvinnor som lider av åkommor efter graviditeten och förlossningen. Det är väl en självklarhet att vi är tacksamma över våra barns hälsa, men för det sakens skull tar det inte bort smärtan från en skadad kropp.

Det var de mentala problemen, som man kan lida av efter att kroppen förändrats efter en graviditet, som framhävdes i programmet "Skönhetsbubblan". Det enda som blev sagt under hela programmet om det fysiska var när kirurg Ulf Samuelsson sa att: "Det är ett funktionellt tillstånd som har försämrats om du har fått en utvidgning av magmusklerna. Det är ett sjukligt tillstånd även om det kommit efter en naturlig graviditet."

Att plastikkirurgin anses förfärlig då människor vill förbättra sitt utseende är en sak, men jag tycker att det är viktigt att förstå att när Landstinget säger nej till en bukoperation även om det anses vara ett "sjukligt tillstånd", så finns inga andra alternativ än att vända sig till den privata sjukvården.

Det är också viktigt att nämna att en separerad magmuskel har ingenting att göra med att kvinnan är otränad eller överviktig, snarare tvärt om; så har jag uppfattningen att det verkar oftare förekomma hos kvinnor som haft väldigt vältränade magmuskler. Märk väl att detta inte är vetenskaplig fakta, utan mina egna reflektioner efter att ha följt kvinnor som lider av Diastasis Recti.