Freedom of birth

"Freedom of birth" är en kraftfullt 60 minuter dokumentär med över 40 av världens ledande förlossningsexperter, jurister, akademiker, läkare, barnmorskor och aktivister, där alla  kräver radikala förändringar i världens förlossningsvård.

Filmen talar bl.a om att kränkningar av de männskliga rättigheterna är det största globala problemet inom förlossningsvården idag.  Runt om i världen får kvinnor inte själva välja var och hur de föder sina barn.
 
Barnmorskan Agnes Gereb från Ungern hamnade till och med i fängelse för att hon hjälpte mödrar föda sina barn i hemmet.

Filmen har haft en enormt stor respons sedan den först visades.

Varsågod, här är den förkortade versionen av filmen.

 

 
 

Total trygghet


 
Detta är en helt underbar video som ni bara måste se. Den är så oerhört vacker!
 
Vilken tillit och trygghet inför omvärlden denna lilla bebis har.
 
Genom att vi tillgodoser bebisens behov, lyssnar på dess önskemål och ger den mat, närhet och kärlek så får den en trygg grund som kommer följa med resten av livet.
 
Se och njut och kommenter gärna vad ni tycker och tänker :)
 

 

Julen

 
 
Visst är julen en vacker, romantisk och glädjande tid, men inte för alla.
Julen kan också vara den svåraste tiden på hela året.
 
Så även om vi är så lyckligt lottade att vi har en fantastisk jul, är det också fint att skänka en tanke
till de som inte har det lika bra.
 
MammaKliniken vill önska er alla en God Jul och en önskan om mycket kärlek och värme.
 
 
 
 
                                                                                   
 
 

Träning under graviditeten

Jag tycker att det finns ganska mycket bra information på nätet ang träning under graviditeten. Det finns också bra böcker att köpa eller låna på biblioteket. Men det finns också en del felaktig information, så det är bra att veta att informationen kommer från en professionell källa.
 
Egentligen är det inte så komplicerat. Man kan i stort sett fortsätta som förut med sin träning, fast det är ändå små justeringar man bör göra och tänka på. Känner man sig osäker kan det vara bra att gå till en personlig tränare, som har kunskap om träning under graviditeten, för att bli instruerad. Ibland är det lättare att någon visar istället för att läsa informationen.
 
Hur som helst rekommenderar jag starkt att göra någon form av fysisk aktivitet under graviditeten. Det är bra både för dig och bebisen. Många gånger kan det även hjälpa mot illamående och trötthet. En av de viktigaste aspekterna hos aktiva gravida är att de återhämtar sig lättare efter graviditeten. Träning under graviditet ger även viktkontroll, bättre sömn, färre graviditetskomplikationer, minskad förekomst av kejsarsnitt, mindre ödembildning, ökad smärttröskel och lättare förlossning. Andra positiva psykologiska aspekter som träning kan ge är minskad spänning och trötthet, ökad känsla av välbefinnande, förbättrad självkänsla och ökad kroppsmedvetenhet.
 
 
Jag kan inte nog poängtera vikten av att inte träna magmusklera under graviditeten. Under graviditeten separerar magmusklerna för att lämna plats åt det växande barnet. Separationen ser olika ut för alla kvinnor och man känner inte av den, mer än att det kan ge ökad belastning på ländryggen vilket kan ge trötthetskänsla samt ömhet i ländryggen.
 
Man tror att separationen sker med hjälp av hormonet relaxin som ökar under graviditeten.
I och med separationen blir buken svagare och om man då utsätter buken för belastning kan man lätt skada musklerna eller/och få bråck och det blir svårare för musklerna att återgå efter att barnet är fött.
 
Hör gärna av dig om du vill ha mer information.
 
/Linda

Avnavling

Idag skrev Födelsehuset om avnavling igen på sin facebooksida. Ett sådant viktigt ämne att jag tar upp samma ämne.
 
Det är så lätt att bara hänga med i svängarna och inte riktigt reflektera.
 
Läs gärna på om avnavling och ta sedan beslut efter hur ni vill ha det.
 
Pressmeddelande från Umeå universitet
 
 


Sen avnavling skyddar nyfödda mot järnbrist
[2011-11-16] Att vänta tre minuter med att sätta en klämma på navelsträngen hos friska nyfödda förbättrar deras järnstatus vid fyra månaders ålder, visar Umeåforskaren Magnus Domellöf och medarbetare i British Journal of Medicine.

Järnbrist och järnbristanemi är vanliga problem hos småbarn i hela världen och är kopplat till försämrad utveckling av hjärnan. Studier i bland annnat Afrika och Sydamerika, där järnbrist är vanligast, har visat att sen avnavling förbättrar järnstatusen hos spädbarn men det har varit oklart om sen avnavling också är fördelaktigt i Sverige och andra länder där befolkningen är mer välnärd. På grund av denna kunskapsbrist gör man väldigt olika vid olika sjukhus när det gäller avnavling.

Docent Magnus Domellöf, Institutionen för klinisk vetenskap, anheten för pediatrik, Umeå universitet, har tillsammans med sin doktorand Ola Andersson, överläkare vid Hallands sjukhus, Halmstad, nu genomfört en klinisk studie jämför effekterna av tidig respektive sen avnavling.
 

Sammanlagt 400 barn, födda efter en okomplicerad graviditet, lottades till tidig (inom 10 sekunder) eller sen (efter tre minuter) avnavling. Resulten visade att barnen som avnavlats sent löpe lägre risk för blodbrist under nyföddhetsperioden och hade bättre järnstatus och färre fall av järnbrist vid fyra månaders ålder. Man observerade inte någon ökad risk för gulsot eller andra komplikationer efter den sena avnavlingen. Författarna drar slutsatsen att sen avnavling bör vara standardbehandling vid fullgången förlossning efter okomplicerad graviditet, även i rika länder.
 
 
 
 
Referens
O Andersson, L Hellström-Westas, D Andersson, M Domellöf: Delayed Versus Early Cord Clamping: Neonatal Outcomes and Iron Status at 4 Months – a Randomised Trial. British Medical Journal, onlinepublicerad 2011-11-15
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer om avnavling på:


 
 
 
 

Barnmässans nyhetsbrev

Idag kom nyhetetsbrevet från barnmässan ut och där stod det bl. a om MammaKlinikens medverkan :)
 
Vill du läsa hela nyhetsbrevet kan du göra det här:
 
 
I annat fall är detta vad som skrevs om MammaKliniken:
 
MammaKliniken startade sin verksamhet under sommaren 2012. Linda Häggkvist som driver MammaKliniken vill vara med på BARNmässan för att komma ut och synliggöra sin verksamhet för småbarnsföräldrar och berätta att de är ett privat komplement till vården.

På mässan kommer de att ha rabatterade priser på verksamheten och det kommer att finnas möjlighet till prova på massage.
 


Gå gärna in på deras hemsida och läs mer:http://www.mammakliniken.se/index.php

MammaKliniken har en egen blogg:http://mammakliniken.blogg.se/
 
 
 
 

Du som förlossningspartner

 

I de allra flesta fallen är ni två eller fler som kommer att vara delaktiga i födseln.

 

Du som partner, vän eller annan person som finns med som stöd gör en oerhört värdefull insats genom att vara närvarnade för kvinnan, lyssna på hennes signaler, ge henne något att dricka samt hjälpa henne att slappna av.

 

När värkarna börjar bli mer smärtsamma kan du under varje värk följa hennes andning och förstärka utandningen genom att trycka med dina händer tydligt på båda axlarna eller fram på bröstet och följa med ner på utandningen. Vid inandningen släpper du trycket bara håller och följer med upp i rörelsen.

 

Du som partner behöver inte ta ansvar för förlossningen på något sätt, utan ditt jobb är att stötta kvinnan att gå inåt. Får hon det stödet då har du gjort det du kan och det är ett mycket betydelsefullt stöd.

 

Barnmorskan är där för att stödja förlossningen och se till att mamman och bebisen mår bra och att allt ser ut som det skall.

 

Det är bra om ni innan förlossningen har övat tillsammans med andning och avslappning. Det är också bra att ha övat olika förlossningspositioner så att du som partner kan hjälpa kvinnan till ett behagligt läge. 

 

Många kvinnor tycker om att känna beröring under förlossningen. Lätta men handfasta strykningar samt massage kan få kvinnan att känna sig närvarande och samtidigt slappna av.

 

Hon känner sig inte lika ensam i sitt abete när du finns där hela tiden, nära och kärleksfullt. Hon känner sig trygg genom din närhet och kan fokusera inåt. Din närvaro och stödet från dina händer kommer att påminna henne att släppa ner axlarna och bli tung i kroppen.

 

Se dig gärna om efter förlossningsförberedande kurser i området där du bor. Förlossnings pedagoger guidar er till att känna er redo för förlossningen. Vill ni ha extra stöd kan ni söka efter en doula nära där ni bor på ODIS, som är Sveriges riksorganisation för doulor. Se www.doula.nu


Våra barn kommer att leva länge

För de barn som föds nu kommer det inte vara något ovanligt med att leva tills man blir mellan 100 - 150 år!
 
I snitt ökar medellivslängden med tre månader för varje år man lever. Man kan säga att ökningen av medellivslängden gör att du för varje vecka du lever tjänar en helg. Den här ökningen förutsätter att det fortsätter som det har gjort historiskt och att man inte uppnår någon form av tak för hur gamla vi kan bli. Det finns en risk för att utvecklingen skulle kunna flackas av på grund av att man kanske redan har gjort vad man kan för att förlänga svenskens medellivslängd, säger Stefan Fors, filosofie doktor vid Aging research center, ett samarbete mellan Karolinska institutet och Stockholms universitet.
 
Denna artikel gick att läsa i DN idag.
Texten skriven av Rickard Lindblom
 
Hela artikeln kan du läsa på: http://www.dn.se
 

Väldigt intressant tycker jag. Men det verkar fortfarande som att det är ett sunt levnadssätt samt bra gener som ser till att vi lever länge. Och lever vi sunt ser vi ju också till att våra gener blir starkare
 
Med sunt leverne menas att man äter hälsosamt, är aktiv samt har en inre balans.
Det är många som vill ändra sitt levnadssätt när man blir gravid och det är den bästa presenten som man kan ge sitt barn tycker jag.
 
I Japan är det förbjudet att uppröra en gravid kvinna och hon är inte heller tillåten att se någonting på TV som är upprörande. Det säger så mycket.
Här i västvärlden är det först nu, när forskningen visar på att miljön i mammans mage spelar stor roll för barnets framtid, som vi börjar att titta på och förstå att stress m.m påverkar barnet. I andra kulturer behövs ingen forskning utan endast ett sunt förnuft.
 
 
 
 
 
 
Balans är ett sådant bra ord.
Balans i maten, balans i aktivitet och balans i jobb och familjeliv.
Då har vi skapat bästa utgångsläge för vårt egna liv, för våra barns liv och för parförhållandet.