Laga din egna barnmat

Nu är kursstarten fastställd! Den 4 mars 2013 kommer jag, genom medborgarskolan i Karlstad, hålla i kursen "Laga din egna barnmat".
 
Vid tre tillfällen får du lära dig laga ett antal goda och nyttiga rätter till ditt barn och får tips på hur du kan variera kosten från att barnet är 6 månader tills det äter som övriga i familjen.
 
Vid varje kurstillfälle lagar vi 2-3 mål till barnet. Maten som vi lagar kommer att smaka gott, vara näringsrik, mycket lätt och snabb att laga samt ekonomisk. Att ge ditt barn mat skall inte behöva vara en stressfaktor i vardagen utan en njutning.
 
Det skall bli fantastiskt kul att hålla i denna kurs! Förut har jag jobbat på så sätt att jag kommer hem till dig och lagar mat tillsammans med dig i ditt kök. Det är också fantastiskt, för då kommer jag så nära din vardag och det är lättare att få förståelse för hur just du kan förenkla och förbättra matlagningen till din familj.
Nu skall det bli så kul för att det finns utrymme till en stor grupp eftersom vi är i ett stort kök tillsammans, med flera spisar. Gruppdynamik är alltid positivt och så finns chansen till att träffa nya vänner :)
 
Jag kommer sedan att använda mig av dessa mycket bra infrysningsformar av BPA-fritt silikon. Så lagomt stora portionsformar. Gör att barnmatslagningen blir ännu lättare eftersom det så smidigt går att frysa in.
 
barnmatsburken.se
 
Ja, bor du i Karlstad trakten är du hjärtligt välkommen att anmäla dig till "Laga din egna barnmat" på medborgarskolans hemsida http://www.medborgarskolan.se/arrangemang/?aid=628590&mid=1780&sgid=71 
 
 

Snart är det jul...

Nu nalkas julen... Inte länge kvar tills att det är dax att hänga upp julstjärnor och fram med ljusstakar. 
Aldrig har julen känts mer spännande än när man skall bli eller har blivit förälder. Helt plötsligt får julen en helt annan tyngd och innebörd. Julkänslan blir återigen lika stark som när man själv var barn, pirret är tillbaka och man vill helt plötsligt baka egna pepparkakor igen.
 
Jag minns julen då jag fick gravid första gången. Jag var runt vecka 12 och lukten av julmaten fick det att vända sig i magen. Brysselkålen var det allra värsta. Trots illamående och en allmän sjukdomskänsla , så var denna julen väldigt speciell. Jag hade ju ett litet liv som växte inom mig. En välpacketerad julklapp som inte skulle öppnas förrän till sommaren och nästa jul skulle en liten bebis ligga på lammfiltet och jollra. En häftig känsla. Om än helt overklig.
 
Nu har jag fyra barn varav den yngsta som är 2 år. Hon pekar nu på tomten i tidningen, putar sina små läppar och säger "Ho, Ho, Ho". Mitt hjärta skenar och nu kan jag snart inte vänta längre att få börja pynta. Att få se dessa små ögon som skiner av lycka när de får en stjärna upphängd i sitt rum. Vilken lycka!
 
Denna vackra bild av Jesubarnet är lånad från childrenstorytales.com
 
 

Amning och mjölkstockning

Det finns flera immunologiska fördelar förknippade med amning. Genom bröstmjölken får barnet ett bättre skydd mot infektioner under det första halvåret och forskning har också visat att amning kan skydda även på längre sikt. Ammade barn löper mindre risk att senare i livet drabbas av bl.a. luftvägsinfektioner, urinvägsinfektioner, diabetes och vissa former av leukemi.

Barn som ammas verkar också löpa mindre risk att drabbas av fetma senare i livet. Andra fördelar är att kroppskontakten vid amning gynnar mamma-barn-relationen och väcker beskyddarinstinkten.

Idag rekommenderar WHO full amning till 6 månaders ålder och delvis amning upp till 2 års ålder är bra.

Mjölkstockning orsakar ett stort obehag för ammande mödrar och innebär en risk för att amning avslutas i förtid.

 

 

Råd vid mjölkstockning:

  • Fortsätt att amma, det är viktigt. Om man bara fortsätter kommer mjölken att komma. Det kan dock kännas svårt när man är mitt uppe i det och barnet är gnälligt. 
  • Ge inte ersättning, det bara förvärrar situationen.
  • Vid feber ta panodil.
  • Bädda ner dig i sängen med barnet och vila. Drick och ät så att du orkar fortsätta.
  • Om inte symtomen börjar ge med sig inom 24 till 48 timmar bör man söka hjälp.
Källa: Linda Kvist*
 
*Linda Kvist är barnmorska och filosofie doktor. Hon är verksam som utvecklingschef inom obstetrik på Helsingborgs lasarett och forskar vid Institutionen för hälsa, vård och samhälle vid Lunds universitet.
 
Läs hela artikeln "Stor självläkande kraft vid mjölkstockning" på:
http://www.vetenskaphalsa.se/stor-sjalvlakande-kraft-vid-mjolkstockning/

Barnkläder

När jag bodde i England brukade jag nästan alltid handla alla barnkläder från Sverige. Jag tyckte att allt som fanns här var så mycket finare....
Nu när vi har flyttat tillbaka till Sverige sneglar jag alltid på modet i England.
 
Jag vill gärna dela med mig av en barn (och vuxen) affär som heter BODEN.
De har jättefina kläder för både barn och vuxna och kvalitén är också helt suverän.
 
Lycka är att det går att handla över nätet och frakten är endast 60 kronor :)
 
Här kommer några smakprov av deras barnkollektion MiniBoden
 
   
   
 
Gå in på www.boden.co.uk för att se mer!

Råttor i barnmat!

Att laga sin egna barnmat har många positiva aspekter. Barnet lär sig tycka om din mat från början vilket förenklar övergången från barnmat till "vanlig mat", den är näringsrik (om den tillagas med bra ingredienser) och dessutom blir det billigt.
 
Du har även koll och kontroll på vad ditt barn äter.
 
Om man köper färdig mat kan det i värsta fall gå som för familjen i Degerfors som hittade döda råttbarn mellan frukt pure burkarna som deras dotter skulle äta. Blä!
 
För hela artikeln läs på: http://www.svt.se/nyheter/sverige/doda-rattor-i-barnmaten
 

Det var in onsdags morse som Linn Kvick i Degerfors skulle mata 7,5 månader gamla dottern Lowa med fruktpuré från Nestlé.

- Då öppnade hon upp förpackningen, såg någonting konstigt och väckte mig. Först såg det ut som murket bananskal, men när jag kollade närmare såg jag huvud och morrhår, säger Lowas pappa Henrik Andersén till SVT Nyheter.

Minst tre små döda gnagare låg inkilade under platsbägarna, innanför kartongen som håller ihop barnmatsförpackningen.

– Man ser klart tre huvuden, det kan även vara en fjärde. Man blev ju äcklad. Det vände sig i magen. Men det var ju tur att de inte låg i fruktpurén, jag hade blivit skogstokig om vi hade hunnit mata Lowa med det, säger Henrik Andersén.

Om du behöver hjälp med hur du bäst och lättast skall laga mat till ditt barn är du välkommen att kontakta mig på [email protected]
Eller ringa mig på 054-18 23 23
 
Jag erbjuder dessutom på MammaKliniken "Rätt mat för ditt barn".
Läs mer på: http://mammakliniken.se/nymamma.php

Barnmorskornas barnmorska

Åh, har hittat en fantastisk blogg som jag bara måste dela med mig av till er.
Det är ju helt otroligt vad enkelt det är att kunna ta del av det folk skriver och kan idag. Lycka för mig är att hitta en blogg om förlossning, skriven av en barnmorska och forskare :) Ha, ha... Då kan jag riktigt grotta in mig ett tag och få massor av bra information och trevlig läsning. Rysligt bra!
 
Kvinnan som bloggar heter Ingegerd Hildingsson och hennes blogg adress är:
http://www.fodabarnbloggen.se/
Jag menar; kan det bli bättre?!
 
Ingegerd delar med sig av hennes kunskap, kloka tankar och mycket mer.
 
Hon skriver bl.a om sig själv så här:
 
Jag har, både i mitt barnmorskearbete och i min forskning fascinerats över människor som är lite annorlunda, som gör ovanliga val och som ibland anses vara ’lite besvärliga’ när de ställer speciella krav på vården. Jag tror att jag har något att lära av dem.
 
Skulle hon kunna vara barnmorskornas barnmorska?
 
Studenterna som blir lärda av denna kvinna kan skratta sig lyckliga!
 
Nej, nu skall jag ha kvällsläsning. Gissa vad....:)