Mina graviditeter

Jag minns mina graviditeter med ett leende på läpparna. En sådan varm känsla när jag tänker tillbaka på den tiden då magen var lika stor som en badboll.

Fyra barn har jag bärt, varav två av graviditeterna var rena hälsokuren; har aldrig känt mig gladare, vackrare eller starkare. Däremot inte med de andra två. Hua! Dagar så långa, så långa. Så trött, så sjuk och så tung.

Nu när jag blickar tillbaka så känner jag mig så glad för den erfarenheten som jag fick genom att själv få uppleva både "lätta" och "svårare" graviditeter. Känns bra att ha förståelse, inte bara genom andras berättelser, när någon säger att de mår dåligt.

Men oj vad jag ibland kan sakna känslan av att vara två. Det är en sådan oerhört häftig känsla och jag känner mig så oerhört tacksam över att jag fått gå gravid och jag är naturligtvis också så oerhört tacksam över att sedan fått föda fram mina barn.

Det är så vackert!


Ny infart till förlossningen i Karlstad

Det sker många förändringar på Centralsjukhusets område i Karlstad just nu. Byggnader rivs, det grävs för dagvattenledningar och vägar leds om.

 

En väg som stängs från och med tisdag den 24 april är Lasarettsgatan som är den nuvarande infarten till förlossningen. Anledningen är att Lasarettsgatan under några år kommer att fungera som väg för trafik till och från bygget av den nya byggnad som bland annat ska inrymma en ny operationsavdelning.

Från och med måndagen den 23 april öppnar en ny infart till förlossningen. Den är belägen cirka 50 meter öster om den nuvarande, mellan den gula gamla byggnad där det bedrivs tandvård och Värmlandsoperans lokal Spinneriet.


Publicerat i NWT den 21 april 2012

Nya infarten

Förlossningsberättelse

Varje förlossningsupplevelse är unik och varje gång ett barn föds är rummet fyllt med känslan av magi.

Den 1 februari klockan 09.57 föddes lilla Alicia på förlossningen i Karlstad.

Nu kan du läsa Elins förlossningsberättelse på:
http://elintheres.blogg.se/


Ny kursstart för gravidyoga

Den 13 maj drar en ny kursomgång, av gravidyoga, igång på Yogaskolan i Karlstad.
Kursen hålls på söndagar vid 6 tillfällen.

Läs mer på:


"Skönhetsbubblan"

Hetsen i kändisvärlden kring mammakroppen är stor.

Det påstås att designern Victoria Beckham fettsugit sig i samband med kejsarsnitten, medan sångerskan Jessica Simpson, som är gravid, redan skrivit på miljonkontrakt med amerikanska Viktväktarna för att banta efter förlossningen. Sångerskan Beyoncé tappade extrakilona på några veckor och på hemmaplan visade kronprinsessan Victoria upp en slimmad siluett bara veckor efter prinsessan Estelles födsel.

Men nu är motreaktionen här. På den amerikanska sajten http://theshapeofamother.com/ visar fler än 1 700 okända kvinnor – utan tillgång till personliga tränare och skräddarsydda dieter – upp sina kroppar efter förlossningarna, skriver The Daily Mail. Här kan du ta del av bristningar, degiga magar och celluliter – utan moralkakor om att du måste vara stolt eller älska din nya verklighet.
Här är både ledsna och stolta kvinnor välkomna att dela med sig av sina mammakroppar – och känslor.

Text: Katarina Wendelin

Läs hela reportaget på:
http://www.aftonbladet.se/wendela/article14738973.ab

Se programmet "Skönhetsbubblan" på SVT kl 21.00 ikväll.

Frågor som ställs i programmet:

Kan återställandet av en mammas kropp ses som en jämställdhetsfråga- för familjen? För samhället? Vilka värderingar ligger bakom det faktum att vi betalar för ett barns utstående öron och inte för en mammas uttänjda buk? Varför förminskar landstinget en mans förstorade bröst med förstorar inte en kvinnas förminskade bröst?



Rädd att föda

Känner du oro inför att föda barn?
Du är långt ifrån ensam.

Varje år är ungeför 5000 svenska kvinnor så rädda inför sin förlossning att det påverkar hela deras tillvaro. Deras glädje överskuggas av skräcken inför det faktum att barnet skall komma ut.
(Från boken Rädd att föda; Söderberg, Silverstolpe)

Fast det är många fler än 5000 kvinnor som är oroliga inför förlossningen.

Hör av dig till MammaKliniken, så hjälper jag dig att ge dig information vart du kan vända dig.

Jag på Odis söksida för doula i Värmland!

Nu finns jag med som Doula och förlossningspedagog i Värmland, på Odis "organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige"

Titta gärna in på deras hemsida:
www.doula.nu

Om du vill ha en doula och bor i ett annat län än i Värmland, kan du gå in här och söka efter om det finns någon doula i närheten av där du bor.


Nya bilder på Prinsessan!

Här kommer de nyaste bilderna på Prinsessan Estelle.
Kolla fotot där hon öppnar ögonen!


Stressade barn löper större risk för allergi

Spädbarn med höga halter av stresshormonet kortisol löper större risk att utveckla allergier senare i livet än jämnåriga med låga stresshormoner.

- Vi kan konstatera att det finns ett starkt samband, säger Fredrik Stenius, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm som lett studien tillsammans med allergi läkaren Johan Alm.


vecka 11

Nu börjar alla fingrar och tår få sin rätta form och bebisen börjar kunna öppna och stänga handen. Örat är utvecklat både på insidan och utsidan, fast bebisen kan fortfarande inte höra.

Genom navelsträngen får din bebis näring och navelsträngen fraktar också bort alla slaggprodukter. Växer och växer gör den, den lilla och är ungerfär lika stor som ditt lillfinger. Det kommer ta ytterligare några veckor innan du kan känna några rörelser, även om h*n rör sig väldigt mycket.

Utvecklingen är fortfarande helt otroligt snabb. I slutet på denna vecka är din bebis dubbelt så lång jämfört med förra veckan.

Bebisen kan nu gäspa, suga och svälja. Thoho!

Titta på fingrarna :)

vecka 10

Ett stort steg! Nu kallas embryot för foster och det gör det ända fram till förlossningen. (fast jag fortsätter att kalla fostret för bebis)

Din bebis har växt i raketfart den sista tiden och väger nu ca 5 gram. Alla organen är helt utveckalade och hjärtat slår mellan 160-170 slag/min. Bebisen är aktiv, sväljer fostervatten och rör alla kroppsdelar. Armbågen är utvecklad så bebisen kan böja armen. Coolt!

Magen och njuren börjar att fungera och producera matsmältningsvätska och urin och är det en pojke som du bär, börjar testiklarna att producera testosteron.

Bebisens ögon är fortfarande öppna, men ögonlocken startar att stängas och de kommer sedan att vara stängda fram till mellan v 25-27


Låt fler kvinnor få föda naturligt

Förlossningsvården i Sverige ser i princip lika ut överallt, utom på en specialavdelning på Södersjukhuset i Stockholm kallad Södra BB.
Jämfört med många andra länder är Sverige fattigt på alternativ för dem som vill föda så naturligt som möjligt och för dem som vill ha kontinuitet över hela vårdkedjan från tidig graviditet, genom förlossningen och fram till eftervården.

Läs hela artikeln som var publicerad i SvD idag:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lat-fler-kvinnor-fa-foda-naturligt_7055287.svd



Barnaffär

Vill rekommender barnaffären Nelly.com. De har massor av fina barnkläder till blandade priser. Märken så som "Name it" som har bra och prisvärda kläder, men även superlyxigt som Mini a Ture, som är dyrare, men ack så snygga kläder och helt otrolig kvalite.

De säljer också hudprodukter för barn i ett av mina favorit märken "Burts Bees".
Är glad att dessa produkter börjar att introduseras på den svenska marknaden.

Ja, helt klart värt en titt:

 http://nelly.com/se/barnkläder/




Fortsatt fin kontakt med mödravården

Hade aldrig vågat hoppas på ett sådant positivt bemötande som jag har fått utav personalen, på de olika mödravårdscentraler, som jag besökt.
Jag har både fått mer motivation och inspiration genom att vara ute och prata med barnmorskorna i området.

När jag pratar med folk i allmänhet och berättar vad jag jobbar med, får jag ofta frågan om jag inte skulle vilja utbilda mig till barnmorska. Tro mig när jag säger att jag har frågat mig själv samma fråga många gånger, men alltid kommit fram till samma svar;

Graviditeter och förlossningar fascinerar mig oerhört. Att få jobba tillsammans med en kvinna som är gravid och få följa henne genom denna unika tid är för mig så fantastiskt. Att sedan få välsignelsen att stötta henne genom förlossningen och få se henne föda är obeskrivligt.

Jag vill ha möjlighetan till att få var nära och att stötta till 100%, utan att bli avbruten av administration eller dokumentation.
Barnmorska är ett fantastiskt yrke och de gör ett fantastiskt arbete, men jag är så oerhört tacksam och stolt över att vara doula.


Förlossningsbesvär för invandrarkvinnor

Det är många studier som visar att invandrarkvinnor oftare, än svenskfödda kvinnor, får komplikationer under förlossningen. De har också oftare en komplicerad graviditet.

Studier visar att mycket beror på att kommunikationen mellan sjukvårdspersonalen och invandrarkvinnan är bristande, samt att förståelsen för kulturella olikheter är bristfällig hos barnmorskorna.

 

Okunskap och tidsbrist verkar vara de största orsakerna till att invandrarkvinnan inte får den hjälp och det stöd som krävs för en bättre vård under graviditeten och förlossningen.

 

Därför hoppas jag på ett "Doula och kulturtolk projekt" i Värmland.

Alla har rätt till en trygg graviditet och förlossning, oavsett vilket land vi kommer ifrån!

 

Läs lite om studien gjord av forskare Eva Robertsson:


Invandrarkvinnor får oftare än svenska kvinnor komplikationer vid förlossningar. Det visar en rikstäckande undersökning från Karolinska institutet.

Invandrarkvinnor får oftare komplikationer vid förlossningar än svenska kvinnor, visar en undersökning från Karolinska institutet. Till exempel löper kvinnor från Afrika och Latinamerika 50 procent större risk att drabbas av komplikationer jämfört med svenskfödda kvinnor.

Flera orsaker
Forskaren Eva Robertson som gjort studien säger att flera orsaker samverkar.

– Det är den här omedvetenheten att många utlandsfödda kvinnor faktiskt har en ökad risk och med språksvårigheter, brist på tillit och så vidare så kanske du inte kommunicerar som du annars brukar göra, säger hon.

Studien som gjorts vid Karolinska institutet i Solna visar att kvinnor som är födda i afrikanska länder eller i Latinamerika löper 50 procent större risk att drabbas av komplikationer när de ska föda - jämfört med svenskfödda kvinnor. Kvinnor som är födda i Asien löper 30 procent större risk för komplikationer.

De vanligaste komplikationerna är blödningar, bristningar och utdragna förlossningar.

Bristande kommunikation
Studien visade också att medan risken att drabbas av komplikationer minskade för svenska kvinnor ju fler gånger de besökte mödravården medan de var gravida, så hjälpte besöken på mödravårdscentralen inte de invandrade kvinnorna. Oavsett hur många besök de gjorde löpte de fortfarande större risk för komplikationer.

Orsaken är bristande kommunikation mellan vårdpersonal och de invandrade kvinnorna och också omedvetenhet bland personalen om att vissa grupper av kvinnor löper ökade risker vid förlossningen, både på grund av språksvårigheter och kulturella skillnader, säger forskaren Eva Robertson.






Träning under graviditeten

Tidigare var den största anledningen till restriktivitet
med träning hos gravida rädslan för förhöjd temperatur.
Kroppstemperaturen stiger
dock inte hos gravida vid upp
till submaximal träning på
grund av förbättrad temperaturreglering.
Det paradoxala fenomenet att
kroppstemperaturen sjunker
samtidigt som kvinnan känner
sig varmare och svettas lättare, tolkar vi som en förbättrad
temperaturreglering under
graviditet.
Alla friska gravida kan träna,
gärna 30 minuter dagligen,
dvs mer än 90 procent av alla
gravida rekommenderas att
vara fysiskt aktiva under graviditeten.
Att bibehålla träningsnivån
under okomplicerad graviditet
och amningsperiod är sannolikt det säkraste rådet. Samtidigt är det viktigt att lyssna på
kroppens signaler och använda sunt förnuft.
Genom en generös inställning
till träning i samband med
graviditet främjas sannolikt
den framtida hälsan.
s
Denna text är hämtad från läkartidningen nr 9, 2007

Tidigare var den största anledningen till restriktivitet med träning hos gravida rädslan för förhöjd temperatur.
Kroppstemperaturen stiger dock inte hos gravida vid upptill submaximal träning pågrund av förbättrad temperaturreglering.

Det paradoxala fenomenet att kroppstemperaturen sjunker samtidigt som kvinnan känner sig varmare och svettas lättare, tolkar vi som en förbättrad temperaturreglering under graviditet.

Alla friska gravida kan träna, gärna 30 minuter dagligen, dvs mer än 90 procent av alla gravida rekommenderas att vara fysiskt aktiva under graviditeten.

Att bibehålla träningsnivån under okomplicerad graviditet och amningsperiod är sannolikt det säkraste rådet.

Samtidigt är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och använda sunt förnuft.

Genom en generös inställning till träning i samband med graviditet främjas sannolikt den framtida hälsan.





Om du känner dig osäker på hur du skall träna under din graviditet eller hur du skall komma igång efter förlossningen, hjälper jag dig med träningen och motivationen. Ring för att boka tid: 054-18 23 23

/Linda



Fint mottagande!



Vilket fint mottagande jag fick av MVC i Kil idag. En mycket glad och intresserad barnmorska som tog emot mig när jag kom.

Nu ligger mina broschyrer prydligt på hyllan i väntrummet och affischen sitter uppe på anslagstavlan. Glad Linda :)

Fick också ett jättebra mottagande på Barnens Hus i Karlstad. Det tackar jag för!


Dax med första besöket på MVC

När jag jobbade på "Radiant Mums" i England, hade jag ett väldigt bra samarbete med Englands mödravård.
Om någon gravid kvinna var i behov av kostråd, massage, avslappning eller dyligt, så rekommenderade barnmorskan kvinnan att söka upp mig för hjälp och stöd.
Det samma gällde om någon var i behov av en Doula inför och under förlossningen; barnmorskan gav information om vika doulor som fanns i området.

Åh, vad jag önskar att samarbetet skulle kunna fungera så här också.

Skulle egentligen ha gjort mitt första MVC besök förra veckan, men det blev framflyttat tills imorgon.
Jag hoppas verkligen att det kommer att gå bra.
Bättre för mig att kunna ha mina broschyrer i deras lokaler, där finns ju alla mina eventuella kunder, men också för alla dessa kvinnors skull, som är i behov av extra hjälp, så att de får veta att det finns hjälp att få.

Önska mig lycka till!

i

Nyblivna mammor i Kingston, Jamaica får lära sig mer om kost och amning av en UNICEF-utbildad sjuksköterska.
(Hur mycket får vi lära oss om kost och amnig före eller efter att vi fått barn?)

Erbjudande

Jag erbjuder10% på samtliga bokningar som görs under vecka 15-16.
Passa på.
Gå in på hemsidan för att se prislista.
Hälsningar
Linda
Jag erbjuder 10% på samtliga bokningar som görs under vecka 15-16.
Passa på!
Gå in på hemsidan för att se prislista:
www.mammakliniken.se
Hälsningar
Linda

Om doulan i "Lärobok för barnmorskor"

En av litteraturböckerna som vi använder i utbildningen till förlossningspedagog är:

"LÄROBOK FÖR BARNMORSKOR" av A. Kaplan, B. Hogg, I Hildingsson, I Lundgren.


I ett kapitel skrivet av Ingela Lundgren kan man läsa om hur viktigt stödet av en doula är:

"Kontinulerligt stöd har i en sammanställning av 15 studier från 11 länder visat följande vinster; minskad smärtupplevelse, reducerad användning av smärtlindring, lägre frekvens instrumentella förlossninger samt förbättrad förlossningsupplevelse.

Ju tidigare under förlossningen stödet initieras desto större vinster. Resultatet visar också att effekten av kontinuerligt stöd är större när en icke-anställd är närvarande (såsom en doula) i jämförelse med professionellt stöd.

Doula är ett grekiskt ord för en stödjande kvinna som är med under förlossningen. I Sverige fanns det förr hjälpkvinnor som hade denna roll.
I modern förlossningsvård har seden med doulor kommit tillbaka.

Doulan är oftast inte anställd av sjukhuset utan av föräldrarna och träffar dem också före och efter förlossningen. Doulans roll har beskrivits som en vän på en jämlik nivå och som ett kompliment till det professionella stödet. Doulans stöd innebär närvaro och känslomässigt stöd och vägledning.
Vidare ger hon information till kvinnan och hennes partner samt främjar kommunikationen genom att hjälpa kvinnan att uttrycka sina behov och önskmål.
Slutligen stödjer hon kvinnan genom massage, olika copingstrategier, beröring, samt föreslår olika ställningar och rörelser.

En slutsats i studien är att barnmorskans arbetssituation kan vara en förklaring till varför stödet av doulor har större positiv effekt. Barnmorskor vårda ofta fler än en kvinna samtidigt och har dessutom ett flertal andra uppgifter såsom att dokumentera, rapportera och sköta teknik.

Tiden som barnmorskan är närvarande och stöttar kvinnan kan vara så liten som 10-15% av arbetsdagen.

Doulan finns bara för kvinnan och partnern och har inga andra uppgifter."


Work shop med Susanna Heli

Den 12 april hålls en miniworkshop på Födelsehuset i Göteborg. Det är Susanna Heli, författare till boken; Föda utan rädsla, som håller i kvällen.

För gravida, barnmorskor och Doulor.

Tiden: 18.00 - 20.30
Priset: 250 kr (200 för medlemmar)

Föranmälan:


Glad Påsk

 

 


Gravid och bebis butik

Åh, vilken bra butik som jag hittade.

Butiken finns i Göteborg, men det verkar som de säljer de flesta produkterna på nätet.
Här hittar du massor av saker som du behöver under din graviditet och till din bebis.


Här ser ni lite av de saker som du kan köpa:


Född 2010

Om du missade programmet "Född 2010" som gick på SVT härom dagen så kan du gå in på svt.se och titta.

Så fantastiskt att i slutet av programmet se paret som, med support från en barnmorska, föder sitt barn hemma bland madrasser, kuddar, levande ljus och en sprakande brasa.

När bebisen är född kommer syskonen, klädda i pyjamas, in till föräldrarna för att hälsa sin syster välkommen till världen. Stort!

Logo

Är det inte fint, mitt mammaträd som finns med i min logo?
Det var KNS design (Kate Skinner) i Horsham, England, som hjälpte mig med designen.
www.mammakliniken.se

Stress påverkar fostret

Stress hos gravida kan påverka barnet mer än forskare har trott. Nya studier indikerar att även små doser stress kan vara skadligt. Mycket av forskningen inriktas nu på hur man bäst kan hjälpa kvinnor i riskzonen.

Depression, svår ångest – eller bara mycket på jobbet. Ny forskning tyder på att det inte behövs särskilt höga stressnivåer hos gravida kvinnor för att barnet i magen ska riskera att skadas.

– Det verkar räcka med återkommande vardaglig stress som ekonomiska bekymmer eller problem i samlivet, säger Caroline Lilliecreutz, mödrahälsovårdsöverläkare vid Linköpings universitetssjukhus som forskar om stressens betydelse för graviditets- och förlossningsprocessen.

 

Läs hela artikeln:

http://nfsu.org/2012/03/stress-paverkar-foster-inrikes-svd/

Smycke

Här är mitt absoluta favoritsmycke, med mina 4 barns fingeravtryck, tillverkat i äkta silver av ett företag som heter Lillfinger.
Ett perfekt vardagssmycke, diskret, ovanligt och sen känns det ju så väldigt speciellt att bära med sig en del av barnen runt halsen. Känns lite som att gå tillbaka till tidig tonårs tid då jag delade ett hjärta med bästa vännen :) Fast visst är det mysigt.
De har flera olika designer av halsband, armband, manschettknappar m.m. och de är väldigt duktiga på att bemöta dina egna önskemål.
Till hemsidan:
http://lillfinger.com/


Bebislycka

Du är så otroligt efterlängtad
Och vi håller dig redan så kär.
Det kanske låter konstigt
med tanke på hur liten du faktiskt är.
Vi kallar dig redan
för vår lilla skatt
Och om sanningen ska fram
så drömmer vi om dig
nästan varje natt.
"Så nära, men ändå så långt borta",
sa din pappa en dag.
Och visst är det sant
men snart får vi träffa dig, om bara ett litet tag
Jag kan inte med ord beskriva
hur mycket jag längtar efter dig
Tänk första gången jag får hålla dig i min famn
det kommer betyda så oerhört mycket för mig
Jag är rädd att misslyckas
uppgiften är ju så stor
Men jag lovar dig att jag ska
göra allt i min makt
för att bli världens bästa mor.

Författare: Marleen

Inför förlossningen

Intresserad av en kurs i förlossningsförberedelser eller amningsteknik? Du är inte ensam. Men Landstinget i Jönköping ställer sig inte längre bakom kurserna och vill inte ens marknadsföra dem hos barnmorskorna eller på sin webbplats.

Policyn i Landstinget ändrades den första oktober så ingenting som inte är landstingsstyrt får ha reklam på hemsidan och det får inte sättas upp information på anslagstavlorna på vårdcentralen eller på familjecentralen.

Läs hela artikeln:
http://www.jnytt.se/nyhet/46132/landstinget-vill-inte-marknadsfora-gravidkurser


Då undrar ju jag om man inte jobbar i fel riktning. Ligger det inte i allas intresse att de gravida kvinnorna skall få den hjälpen som de behöver för att förbereda sig inför förlossningen?

Ja, vi får se hur det går för mig när jag på onsdag skall göra mitt första besök på ett MVC i Värmland. Kommer jag att få kalla handen? Håll tummarna!