Huvudet blir större nu när hjärnan utvecklas och ser stort ut i förhållande till kroppen.
Alla de inre organen har nu börjat att formas och alla sitter på sin rätta plats.
Bebisen växer ca 1mm varje dag och är nu ungefär lika stor som ett stort hallon. Söt!
Vårpromenad
Härliga, härliga, underbara vår! Utnyttja den tidiga våren, ta på dig ett par sköna skor och gå ut och gå!
Din kropp, din själ och din bebis mår bra av rörelse, sol och frisk luft.
Lustgasen tas bort
Oh! Läste denna artikeln från den 10 mars i The local, en svensk tidning på engelska.
Där kan man läsa att lustgasen är på väg att tas bort från sjukhusen! (Oops)
Detta är ju en väldigt intressant diskussion tycker jag.
Innan någon går i taket, så måste man först sätta sig in i orsakerna varför.
Läs gärna på en av aftonbladets blogg, skrivet av "Mam". Ett intressant inlägg:
http://blogg.aftonbladet.se/15613/2010/04/ligger-forlossningsvarden-bakom-drogmissbruk-och-sjalvmord-mam
Fast sen kan man ju ställa sig frågan; vad kommer att användas istället för lustgasen?
För inte tror jag att alla de som siktat in sig på att använda lustgas kommer att gå över till en helt naturlig förlossning. Och väljer man då en annan medicinsk smärtlindring , är den då mindre skadlig för naturen, mamman och barnet?
Läser att lustgasen även är skadlig för personalen. Fast enligt artikeln i linken nedan, mår barnmorskorna i Västerås bättre genom att de gravida kvinnorna där har fått undervisning i hur de skall andas rätt med lustgasen.
Borde inte alla andra sjukhus ta efter denna metod istället för att ta bort lustgasen?
Läs om barnmorskorna i Västerås i artikeln nedan.
Vad tycker du?
Mamma Massage
Inte så länge förrän du kan boka in en härlig massage hos mig på MammaKliniken :)
Observera att inte min mejladress fungerar förrän hemsidan ligger ute. Det hoppas jag att den gör redan nästa vecka!
Det gör mig upprörd.
Läser denna något gamla artikeln som var publicerad i DN den 29 sep 2011. Nya rekommendationer för smakportioner eller rättare sagt "smakupplevelser" som det heter. Nya rekommendationer är väl alltid bra tycker jag, fast när de baserar sig på fakta och forskning, inte som det står i denna artikeln att rekommendationen om smakupplevelsen baserar sig på att; "de gamla råden ändå inte följs..." (!?)
Varför inte satsa på att fortsätta ge de rätta och de bästa råden för barnets hälsa?
Läs artikeln här:
Från och med i höst ändrar Livsmedelsverket sina rekommendationer om amning, rapporterar TV 4 Nyheterna.
Enligt de nya rekommendationerna kan föräldrar ge sina barn en smakupplevelse av mat motsvarande ett kryddmått redan från fyra månaders ålder. Större smakportioner ska man fortfarande vänta med tills barnet är sex månader.
Anledningen till ändringen är att de gamla råden ändå inte följs och att man vet att amningen minskar.
Bokrea

För dig som är intresserad av en naturlig graviditet samt förlossning kan jag varmt rekommendera denna boken som extra läsning. Fast jag använde denna boken mer som ett kompliment till andra gravidböcker där jag tyckte att det fanns utförligare information om fostrets utveckling m.m.
Men boken är super intressant om du vill veta mer om t ex hur du kan använda örter under graviditeten och förlossningen, tips på yoga övningar m.m
"Mammapraktika" är en klassiker med mycket och bra information. Rekommenderas.
Artikel i "The Telegraph"
Överviktiga kvinnor löper större risk för förlossnings komplikationer.
Läs artikeln som publicerades i "The Telegraph" idag.
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8280720/Obese-pregnant-women-have-more-complicated-births-research.html
vecka 7
Ditt barn börjar mer och mer likna en liten människa och man kan nu urskilja två små hål som kommer att bli näsborrana, man kan se läppar och även tungan! Fingrar och tår börjar att växa fram. Hjärtat har nu en höger och en vänster kammare. Lungor, njurar, lever och inre könsorgan är nästan färdigutvecklade. Fast alla de inre organen utvecklas fortfarande, så ta hand om dig och du tar hand om din lilla bebis!
Under vecka 7 växer din bebis med en otrolig hastighet. I början av veckan är bebisen 7-8 mm och i slutet har den nästan fördubblats i storlek och ökat till 9-15 mm! Fostret väger ungefär 1 gram.
Från tryckeriet!
Åhhhhh, nu har jag fåttt broschyren och affischen! Känns fantastiskt!
Blev de inte bra!?
Minskat antal förtidiga födslar efter rökförbud i Skottland
Seden att Skottland införde förbud mot rökning på allmän plats år 2006, har landets förtidiga födslar minskat med
10 %, säger forskare.
http://www.bbc.co.uk/news/health-17262897
vecka 6
Din bebis är nu ca 8mm lång och du vet nog att du är gravid nu! I denna veckan har navelstängen formats och det är den som kommer att vara din bebis connection med dig under din graviditet och som ger din bebis syre och näring. Din bebis ansikte börjar att ta form. Munnen, näsan, öronen, ögonen och några av ansiktets drag blir mer uttalade denna vecka. Uppbyggnanden av organen börjar på allvar. Fostrets hjärta slår nu med en kammare. Det slår oregelbundet med 110-160 slag/min.

vecka 5
Fram tills nu har embryot varit en massa av celler, men vid denna tiden i din graviditet börjar en klar form att ta vid. Anlagen till armar och ben bildas. Även de första blodcellerna och blodkärlen blir till. Hjärtat som är bildat i form av ett rör, börjar att slå. Nu får embryot näring från dig genom placentan (moderkakan).

vecka 4
Din bebis, som nu kallas embryo, har nu moderkaksceller som tränger ner djupt i livmoderslemhinnan, och en intensiv utveckling av kemiska ämnen startar. Små blodkärl växer in i slemhinnan, och talar om för alla dina kroppssystem att en ny liten människa har börjat växa i din livmoder. Hormonet HCG börjar produceras, och det är detta som mäts på graviditetstester.
Dagen för förväntad menstruation passerar utan att blödningen kommer. Vissa får trots graviditeten en liten ofarlig blödning vid denna tidpunkt. Olika vävnader som ska bli nya organ bildas. Anlag till ben och armar bildas. Ryggmärgen har fram till nu legat öppen. Nu stängs den in och skyddas av vävnad.

MammaKliniken
Tänk att jag snart kommer att ha premiär för MammaKliniken i Sverige!
Bloggen är färdig (tack vare underbara Ida Eriksson, www.adara.se), hemsidan går live i slutet på nästa vecka, broschyrerna och visitkort går för tryck i början av nästa vecka. Känns fantastiskt! Längtar så till att möta mina första kunder :)
Så är det kliniken som skall bli färdig också :/ och som statusen är just nu, ser det ut som det kommer att ta ett tag. Men under kan ju ske...
Alicia
Välkommen till världen lilla Alicia!
Den 1 februari klockan 09.57 föddes Alicia.
Hon vägde 3190 gram och mätte 51 cm.
Stolta föräldrar är Elin och Daniel.
Grattis hela familjen!
På bilden ser ni ljuvliga Alicia med sin vackra mamma!
Vecka 3
vecka 3
Även om du inte känner dig gravid än, så har du nu en liten bebis som växer och utvecklas inom dig. Din bebis har precis skapats och hon eller han arbetar på övertid! Det befruktade ägget går igenom en prosess av celldelning. Ungefär 30 timmar efter befruktningen delas cellen till två, sedan 4 o.s.v. Hela vägen tills att ägget vandrat fram till livmodern. Livmoderkakan skapas, så att fostret kan få näring.
Vecka 2
vecka 2
Det låter kanske konstigt, men du är fortfarande inte gravid!
Om du har en regelbunden menscykel på 28 dagar, så är det i slutet av denna vecka som du har din ägglossning och du är som mest mottaglig att bli gravid.
Vecka 1
vecka 1
Den första veckan är faktiskt din menstruations vecka. För att ditt beräknade födelse datum är beräknat från din första dag av den sista menstruationen, så är denna vecka medräknad i dina 40 gravid veckor, fast att ditt barn faktiskt inte är skapat ännu!
BARNmässan
23-25 mars på Karlstad Racketcenter kan du besöka BARNmässan.
Den stora mässan med massor av shopping till mässpriser, aktiviteter, underhållning, råd och tips för föräldrar, gravida och barn. Över 100 unika företag och organisationer samlas under ett tak fredag, lördag och söndag. Här finns de senaste trenderna och produkterna. Alla med samma fokus som du, familjeliv!
Väntar du barn?
Med ett nytt liv i magen formas nya tankar, funderingar och frågor. Det är ofta underbart att vänta sitt barn, men samtidigt som det känns fantastiskt och spännande, så kan det även kännas skrämmande och nervöst.
Hos MammaKliniken har du möjlighet att få vägledning, rådgivning och support genom hela din graviditet, kommande förlossning samt efter förlossningen. Ökad kunskap leder till informerade beslut, vilket i sin tur ger styrka och bättre självförtroende.