Inför föräldraskapet

Från den dagen vi blir medvetna om att det finns ett litet liv djupt inne i oss, så börjar vår resa till moderskapet.
 
Inte alla, men många av oss känner på något sätt att vi bär på ett barn, ett litet frö redan väldigt, väldigt tidigt. Kanske mår vi illa, luktsinnet förändras, det spänner i magen, trots att magen inte växt ett dugg. Det är mycket som händer med oss redan väldigt tidigt i graviditeten.
Då är det fortfarande flera månader kvar tills att bebisen skall födas.
 
För vår partner är det inte samma sak. Han får reda på, oftast genom oss, att han skall bli pappa. Visst skapas tankar, känslor och funderingar hos honom. Han kommer att följa dig genom din resa, genom hormonstormningar, åderbrock, gråtattacker, sömnlösa nätter, tvivel och mycket skratt. Partnern blir ditt största stöd som skall finnas till för dig, trösta och dela tankar och utveckling med dig.
 
 
För oss som ändras inifrån och ut, finns liksom inget tvivel på att vi är inne i en stor förändring och utvecklingsfas.
När dessa 9 månader har kommit till ett slut har vi gått igenom alla tankar och känslor som finns. Vi har vänt upp och ner på livet och vänt ut och in på vår barndom och vårt kommande föräldraskap.
 
Vi som bär på barnet får hjälp genom barnet vi bär. Den kroppsliga och emotionella förändringen som sker i graviditeten förbereder oss för föräldraskapet.
 
Så står vi där en dag med bilbarnstolen i vår hand. På väg hem med en ny familjemedlem.
 
Inte bara var det ett barn som föddes där inne i förlossningssalen. Det var också ett föräldrapar som föddes.
 
För dig som föder barnet sker förändringen på ett dramatiskt sätt. Genom födseln av ert barn blir du mor direkt.
 
Det kan vara svårare för din partner. Din partner har inte gått igenom graviditeten på samma sätt som du och inte heller förlossningen.
Din partner kanske har varit mer inställd på att vara din klippa, och din trygghet under hela graviditeten och förlossningen. Helt plötsigt har din partner också blivit förälder och nu är det dax att inte bara ta hand om dig genom den första sköra perioden som mamma, utan också anknyta till ert barn.
 
Det kan vara svårt för din partner att komma in i föräldraskapet så snabbt som du. Det kan lätt skapas irritation i förhållandet när föräldrarna inte står på samma startplatta efter förlossningen. Mamman som bärt barnet kanske anknyter till barnet redan under graviditeten. Hon är barnet efter förlossningen, andas barnet och delar barnets känslor. Hur skall partnern kunna vara på samma nivå?
 
Genom att som par prata under hela graviditeten, dela känslor från bådas håll och försöka förstå varandra skapas en förståelse för varandra och en förståelse för att vi är olika. Partnern kan behöva extra stöd från någon annan närstående eller utomstående under graviditeten. Oftast känner partnern att han/hon inte vill belasta den gravida kvinnan med sina egna känslor och tankar. Men det är viktigt för partner att få ventilera lika mycket som den som går gravid.
 
Att prata med varandra och att lyssna på varandra och att be om hjälp och råd är kritiskt för blivande föräldrar.
Om partnern behöver extra stöd från mödravården, be er barnmorska om extra tid och råd.

Kommentarer
Postat av: Mysmonstret

Jättebra skrivet. Upplever att det glöms, eller iaf inte pratas om det så ofta, att det faktiskt kommer ett liv EFTER förlossningen. Många är så fokuserade på denna händelse, att de sen står helt tafatta över vad som komma skall. Mycket förvirring, sorg, rädslor och bråk.

Jag är utbildad Doula och något som fastnade hos mig under utbildningen var dessa Målbilder. Tror det är viktigt att ha målbilder som involverar tiden efter förlossningen oxå, inte bara just förlossningen.

Svar: Jag håller med helt och hållet. Så mycket fokus på endast förlossningen. Tiden innan förlossningen blir oftast väldigt intensivt med tätare besök hos barnmorskan, föräldrakurs m.m. Sedan när barnet kommer så blir det så tyst, så ensamt och ibland lite skrämmande. Då är det lätt att man känner sig "lämnad". Jag jobbar med att stötta under HELA graviditeten och då är det lättare att hinna med att prata om tiden som ny familj med allt vad det innebär. /Linda
None None

2013-01-28 @ 11:39:07
URL: http://mysmonster.blogspot.com

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback