"Vården känns inte säker längre"

Barnmorskor slår larm: Vården känns inte säker längre.
 
En födande kvinna per barnmorska - det är hur det skulle vara. Nu tar ofta en barnmorska hand om tre kvinnor som föder. Hur skall de orka och kunna vara ett bra stöd till den blivande mamman och pappan?
 
Antalet födslar kommer enligt Statistiska Centralbyrån att öka de närmsta åren. Det är därför som några barnmorskor fått nog och har bl. a startat en facebook grupp som snabbt fått många anhängare.
I mars planeras även en demonstration.
 
Igår tog nyheterna upp, både på nyhetsmorgon, kvällsnyheterna samt i tidningarna, problemet som finns inom förlossningsvården. Barnmorskorna är utarbetade, de räcker inte till och de får inget gehör. Barnmorskorna själva är djupt oroade över patienternas säkerhet.
 
Hur kunde det bli så här och hur tänker politikerna när de drar ner på arbetskraft på förlossningen?
 
Ännu viktigare för både kommande föräldrar samt för barnmorskorna är att samarbeta med en Doula. Då blir inte mamman lämnad någon gång under förlossningen. Medans barnmorskan ser till att barnet är ok och att mammans värden ser ut som de skall, ser doulan till att mamman är trygg och att hon är i rätt position för hennes och barnets bästa. Doulan hjälper pappan att stödjer på bästa sätt och att han kan få vila och äta när han behöver. Doulan kan också se och ta ställning till om barnmorskan behöver kallas in för hjälp, vilket ger en tryggare atmosfär i förlossningsrummet.
Finns det ett lugn och en trygghet i rummet och hos mamman går förlossningen oftast bättre, lättare och med färre komplikationer.
 
 
Jag som doula vill stötta alla barnmorskor genom att erbjuda stöd till de blivande föräldrarna både före och under förlossningen!
 
Sen önskar jag all kraft och lycka till alla dessa kvinnor som varje morgon, dag, kväll och natt hjälper till när ett nytt liv föds.

Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback