Kärlekens roll

Har precis läst färdigt boken "Kärlekens roll" skriven av den engelska psykoterapeuten Sue Gerhardt.
 
Hon beskriver hur den känslomässiga närheten till barnet är en förutsättning för att spädbarnets hjärna ska utvecklas optimalt. Spädbarnet känner igen föräldrarnas röster, dofter och beröring och det inger trygghet. Om vi utsätter det lilla barnet för separation, må vara bara några timmar, ökar stressnivån radikalt, vilket hämmar hjärnneuronens utveckling.
 

För barnet är det viktigt att få knyta an till sin förälder/föräldrar, någon som känner barnet och som kan avläsa dess behov. Någon som kan se och förstå varför det gråter, som kan bemöta det med kärlek och lära det att hantera och reglera de olika affekter som uppstår inom barnet.  När det uppstår en otrygg anknytning kommer det framförallt att påverka barnets känsloliv, dess sociala förmåga och möjlighet att skapa hållbara relationer. Vid långvarig stress kommer de inre organen som minnesfunktion, andning, hjärtverksamhet och immunförsvar också att påverkas.

Sue Gerhardts slutsats är: Kärlek spelar roll. Såväl våra psykologiska som fysiologiska system utvecklas genom ett positivt samspel med andra människor under barndomen.
 
Boken är helt fantastisk och den borde läsas av alla föräldrar samt blivande föräldrar.
 
Än en gång blir jag påmind om hur viktigt det är att följa sin magkänsla och alltid agera med kärlek och omtanke.
 
Tänker t ex på hur många det är som följer "5 minuters metoden", för att få barnet att somna själv, som sprids av läkare och från BVC. Jag tycker att det är rena vansinnet. Barnet som skriker av rädsla och vill ha trygghet från sin mamma eller pappa, och föräldrarna som med smärta ibröstet tänker: "jag måste stå ut för det blir bra i slutändan". Ja, barnet slutar att skrika när det gett upp hoppet och mamma och pappa kan sova gott. Men vad får det för följder?
 
Nej, jag anser att barnet inte kan bli bortskämt med närhet, kärlek och trygghet. Det är det mest basala vi kan ge till våra barn och det viktigaste för barnets självkänsla för resten av livet.
 
När barnet gråter - tröstar vi 
När barnet gråter - finns vi där
Med öppna armar och kärleksfulla ord skyddar vi och stärker våra barn.
 
Linda
 

Kommentarer
Postat av: Eva

Amen! :-)
Jag håller helt med dig ang 5-minmetoden.
Intressant bok.

Svar: Mycket :)
None None

2012-10-22 @ 15:02:24
URL: http://medmedvind.blogspot.com

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback