Separerade magmuskler...

...eller Diastasis Recti.

Efter att jag såg programmet "Skönhetsbubblan" som visades i SVT 1 under veckan, känner jag att jag måste föra denna "debatt" vidare och faktiskt komma med mer fakta och information, än vad som faktiskt togs upp i programmet.

Själva programmet, vad jag förstår, handlar om nutidens skönhetsideal och jakten på det perfekta utseendet och den perfekta kroppen.
I det andra programmet av Skönhetsbublan fick vi bl a möta en 2 barns mamma från Göteborg som led av separerade magmuskler efter hennes två graviditeter.
Som vi också fick höra hennes personliga tränare säga, så är det många mammor som har denna kondition efter graviditeten, men i de flesta fall kan man träna musklerna tillbaka igen, om man stärker musklerna på rätt sätt.
MEN, i några fall, som mamman vi fick följa i programmet, så går det inte att på naturlig väg få ihop magmusklerna.

När musklerna har delat på sig och muskler samt bukhinna har blivit uttänjd, finns ingenting som håller tarmar och andra organ på plats och ingenting som skyddar insidan mot stötar från den yttre världen.

Detta var en stor och viktig del som saknades från programmet.

Det pekades på att operation behövs endast för att återställa skönheten.
Det är viktigt att allmänheten förstår att det finns så många kvinnor som fysiskt lider av en Diastasis Recti (separerade magmuskler)

Diastasis Recti               Normal magmuskelatur

Som du kan se på bilden ovan är bukmusklerna delade på den övre bilden. För att inte tarmar m.m ständigt skall "hänga" ut, måste en människa med dessa besvär kontrahera (spänna) magen, så att man liksom håller in alla organen. När man inte håller in och spänner magen kan det upplevas mycket smärtsamt.
Andra problem som kan uppstå vid en Diastasis Recti är spänningar i nacke, axlar och rygg. Svagheten i hela ryggen är väldigt vanligt och medför ofta värk i ländryggen, detta p.g.a att magen är så svag att ryggen får kompensera. Risken för bråck är också hög.

Stötar mot magen är mycket smärtsamt och bara att ha linningen från byxor över magen ger ett högt obehag.

När en läkare mäter hur stort gapet är mellan magmusklerna, gör han ofta mätningen när man kontraherar sina magmuskler. Då mäter man ofta på hur många fingrar man får in mellan magmusklerna.
Jag tycker det är viktigt att, när man åter slappnar av i musklerna, följer med muskelkanten för att få en uppfattning hur stort gapet är i ett avslappnat läge.
Om man själv vill göra detta är det lättast att göra när man ligger i ett varmt bad. Då är det lättare att riktigt slappna av i magen och att då verkligen kunna känna kanten av de separerade musklerna.

I Sverige är det väldigt få läkare som har förståelsen eller kunskapen av en Diastasis Recti.
Om det är så att kunskapen finns så håller de, av någon anledning, tyst om den.

Som det sas i programmet i SVT anses det att "vi skall vara tacksamma för att vi har friska barn", vilket bygger upp skuldkänslor hos de kvinnor som lider av åkommor efter graviditeten och förlossningen. Det är väl en självklarhet att vi är tacksamma över våra barns hälsa, men för det sakens skull tar det inte bort smärtan från en skadad kropp.

Det var de mentala problemen, som man kan lida av efter att kroppen förändrats efter en graviditet, som framhävdes i programmet "Skönhetsbubblan". Det enda som blev sagt under hela programmet om det fysiska var när kirurg Ulf Samuelsson sa att: "Det är ett funktionellt tillstånd som har försämrats om du har fått en utvidgning av magmusklerna. Det är ett sjukligt tillstånd även om det kommit efter en naturlig graviditet."

Att plastikkirurgin anses förfärlig då människor vill förbättra sitt utseende är en sak, men jag tycker att det är viktigt att förstå att när Landstinget säger nej till en bukoperation även om det anses vara ett "sjukligt tillstånd", så finns inga andra alternativ än att vända sig till den privata sjukvården.

Det är också viktigt att nämna att en separerad magmuskel har ingenting att göra med att kvinnan är otränad eller överviktig, snarare tvärt om; så har jag uppfattningen att det verkar oftare förekomma hos kvinnor som haft väldigt vältränade magmuskler. Märk väl att detta inte är vetenskaplig fakta, utan mina egna reflektioner efter att ha följt kvinnor som lider av Diastasis Recti.






Kommentarer
Postat av: Alexander Peristeris

Hej! en läkare här.
Tack för detta fina inlägg!
Värt att nämna är kanske också att det naturligt finns ett mellanrum eller "diastas" centralt mellan bukmusklerna.

2015-04-20 @ 16:55:08

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback