Att knyta an

Under de första åren i livet genomgår människan en mer dramatisk utveckling än under någon annan period i livet. Grundläggande för barnets psykiska utveckling är att en anknytning kommer till stånd mellan barnet och åtminstone en vuxen. Människan är en social varelse, som under sin livstid har många olika relationer, men ingen är lika viktig som den allra första. Oftast är det mamman som barnet har denna första livsviktiga relation till. Det som föräldrar länge vetat om små barns behov av känslomässig närhet och förmåga till samspel är idag vetenskapligt belagt och kallas anknytningsteori.

Anknytningsteori handlar om den process som resulterar i att ett psykologiskt ”band” uppstår mellan barnet och dess närmaste vårdare. Teorin beskriver också hur anknytningen utvecklas till mentala representationer hos barnet av sig själv, viktiga närstående och samspelet dem emellan. Dessa representationer kallas inre arbetsmodeller. I och med att anknytningen blir representerad i form av mentala modeller, blir den också till en viktig beståndsdel i personlighetsutvecklingen och får betydelse för människan under hela hennes levnad.

Om du blir intresserad att läsa, läs då "Att knyta an, en livsviktig uppgift - om små barns anknytning och samspel", utgiven i Stiftelsen Allmänna Barnhusets skriftserie.


www.allmannabarnhuset.se


Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback