Baby Blues

Förlossningen är över och hela familjen är hemma och lyckan är på topp. Eller...?
 
En av två mammor går igenom Baby Blues några dagar efter förlossningen.
 
Vad är då Baby Blues?
Baby Blues är en mild depression som kan vara i några timmar eller som längst i några dagar.
Ofta inträffar den ca 3 dagar efter förlossningen.
 
Vad är symptomen?
Många mödrar känner sig emotionellt upprörda och kan börja gråta utan någon speciell anledning samt ha kraftiga humörssvängningar.
 
Några kan få ont utan att det finns någon medicinsk förklaring eller känna sig allmänt sjuka. Trötthet och orkeslöshet är vanliga symptomer.
 
Vad är orsaken?
Man vet inte till 100% vad orsaken är, men den mest troliga orsaken är den kraftiga förändringen i hormonbalansen efter förlossningen. Dels minskar massor av hormoner som behövdes under graviditeten samt under förlossningen, dels bildningen av nya hormoner som behövs för mjölkproduktionen.
 
Vad kan man göra åt det?
Det är jätte viktigt att låta mamman få mycket vila den första tiden efter förlossningen. Jag har lärt mig att i några kulturer får inte mamman göra något de tre första veckorna efter förlossningen. Hon skall bara vila, amma och vara nära sitt barn. Mormodern och pappan tar hand om gäster, medans mamman bara ägnar all sin tid åt vilan och bebisen :)
 
Det är viktigt att prata om sin Baby Blues. Att berätta om sina känslor. Gärna för andra mammor som kan känna igen känslorna och tankarna.
 
 
Jag tycker att det är super viktigt att tillåta sig själv att må dåligt den tiden som man har Baby Blues. Genom att vila och att ta hand om dig själv underlättar du för hormonerna att finna sin balans igen.
 
Du har gått igenom den största förändringen i livet. Du har blivit mamma. Det är en enorm förändring och med det föds nya tankar och känslor. Alla förändringar skapar känslor och tankar, så att det ibland kan vara svårt att hantera den första tiden som mamma är inte ett dugg konstigt.
 
Det är också enormt viktigt att inte blanda ihop Baby Blues, som varar högst några dagar, med förlossningsdepression som INTE går över av sig själv.
Vid förlossningsdepression bör du få professionell hjälp.
 
Var snäll mot dig själv efter förlossningen.
Du behöver mycket stöd och vila samt lugna stunder tillsammans med ditt barn och din partner.
 
Ta hand om dig och hör av dig om du behöver stöd eller guidning.
 
Kram,
Linda
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback