Syskonrelation

 
 
Strax efter födseln av mitt andra barn hade jag väldigt svårt att hantera känslan av att inte räcka till.
Jag hade från dag 1 en oerhört stark känsla av skuld. Skuld över att jag tagit något ifrån mitt äldsta barn, som trots allt inte var mer än 2 år.
Kändes som jag inte alls kunde få ordning på varken känslor eller tankar.
 
Så från en skänk från ovan anordnades en information- och samtalseftermiddag på mitt BVC med en psykolog som skulle komma dit och prata om syskonrelationer.
 
Där satt jag med tårarna brännande innanför ögonlocket, mjölkstinna (och läckande) bröst och en alldeles ny liten bebis i mina armar och med en desperat känsla av "Hjälp mig".
 
Och hjälpt blev jag. Av några få meningar som liksom etsade sig fast och som inte kunde komma mer passande i mitt läge. Jag har inget som helst minne av vad denna kvinnan pratade om, informerade om, eller disskuterade runt om kring mer än detta: "Du kan från början påverka hur relationen mellan dina barn kommer att se ut. Tycker du att barn nr 2 tar tid från syskonet och du känner skuld för att du inte hinner med barn nr 1 kommer också ditt barn känna din känsla och det är lättare att det blir avundsjuka samt konflikt. Om du istället ser att du ger en present till barn nr 1, du ger en lekkamrat och en bästa vän för livet, någon som alltid kommer att finnas där. Då kommer också barnet känna att den fått en gåva, en ny person som välkomnas med glädje in i familjen."

Med dessa kloka ord slutade min skuldkänsla tvärt och jag gick hem med en helt annan inställning. Och känslan av skuld har faktiskt aldrig återvänt. Visst finns ofta en känsla av att inte räcka till, men det är en helt annan sak än att känna skuld. Var barn är en gåva. En gåva som välkomnas in i familjen av varje familjemedlem. En kompis, vän och kamrat att älska och att älskas av för alltid!
 
 

Inför föräldraskapet

Från den dagen vi blir medvetna om att det finns ett litet liv djupt inne i oss, så börjar vår resa till moderskapet.
 
Inte alla, men många av oss känner på något sätt att vi bär på ett barn, ett litet frö redan väldigt, väldigt tidigt. Kanske mår vi illa, luktsinnet förändras, det spänner i magen, trots att magen inte växt ett dugg. Det är mycket som händer med oss redan väldigt tidigt i graviditeten.
Då är det fortfarande flera månader kvar tills att bebisen skall födas.
 
För vår partner är det inte samma sak. Han får reda på, oftast genom oss, att han skall bli pappa. Visst skapas tankar, känslor och funderingar hos honom. Han kommer att följa dig genom din resa, genom hormonstormningar, åderbrock, gråtattacker, sömnlösa nätter, tvivel och mycket skratt. Partnern blir ditt största stöd som skall finnas till för dig, trösta och dela tankar och utveckling med dig.
 
 
För oss som ändras inifrån och ut, finns liksom inget tvivel på att vi är inne i en stor förändring och utvecklingsfas.
När dessa 9 månader har kommit till ett slut har vi gått igenom alla tankar och känslor som finns. Vi har vänt upp och ner på livet och vänt ut och in på vår barndom och vårt kommande föräldraskap.
 
Vi som bär på barnet får hjälp genom barnet vi bär. Den kroppsliga och emotionella förändringen som sker i graviditeten förbereder oss för föräldraskapet.
 
Så står vi där en dag med bilbarnstolen i vår hand. På väg hem med en ny familjemedlem.
 
Inte bara var det ett barn som föddes där inne i förlossningssalen. Det var också ett föräldrapar som föddes.
 
För dig som föder barnet sker förändringen på ett dramatiskt sätt. Genom födseln av ert barn blir du mor direkt.
 
Det kan vara svårare för din partner. Din partner har inte gått igenom graviditeten på samma sätt som du och inte heller förlossningen.
Din partner kanske har varit mer inställd på att vara din klippa, och din trygghet under hela graviditeten och förlossningen. Helt plötsigt har din partner också blivit förälder och nu är det dax att inte bara ta hand om dig genom den första sköra perioden som mamma, utan också anknyta till ert barn.
 
Det kan vara svårt för din partner att komma in i föräldraskapet så snabbt som du. Det kan lätt skapas irritation i förhållandet när föräldrarna inte står på samma startplatta efter förlossningen. Mamman som bärt barnet kanske anknyter till barnet redan under graviditeten. Hon är barnet efter förlossningen, andas barnet och delar barnets känslor. Hur skall partnern kunna vara på samma nivå?
 
Genom att som par prata under hela graviditeten, dela känslor från bådas håll och försöka förstå varandra skapas en förståelse för varandra och en förståelse för att vi är olika. Partnern kan behöva extra stöd från någon annan närstående eller utomstående under graviditeten. Oftast känner partnern att han/hon inte vill belasta den gravida kvinnan med sina egna känslor och tankar. Men det är viktigt för partner att få ventilera lika mycket som den som går gravid.
 
Att prata med varandra och att lyssna på varandra och att be om hjälp och råd är kritiskt för blivande föräldrar.
Om partnern behöver extra stöd från mödravården, be er barnmorska om extra tid och råd.

Vecka 13

 
Du går nu in i den andra trimestern och chansen är stor att, om du mått illa förut, börjar att må mycket bättre. Också stor chans att du känner att du får en helt ny energi samtidigt som tröttheten lägger sig.

Livmodern fortsätter att växa, vilket kan ge upphov till buksmärtor. Rådfråga alltid med din barnmorska om det är något som oroar dig. Du har ca 100 ml skyddande fostervatten runt ditt barn.
 
Bebisen kan nu flytta sitt huvud från sida till sida och asiksdragen börjar att utvecklas. Hår kan också att börja växa nu :)
 
 

Berör mig!

 
 
En dikt som berör många vill jag dela med mig till dig idag:

Om jag är din bebis - berör mig!
Jag behöver din beröring påsätt du kanske aldrig förstår:
Inte bara tvätta mig,byta mina blöjoroch mata migutan vagga mig,
pussa på mitt ansikte och stryk min kropp.
Din lugnande,ömma beröring ger mig trygghet och kärlek.
Om jag är ditt barn-berör mig!
Även när jag är vrång och till och med tar avstånd från dig.
Ge inte upp, hitta sätt att fylla mina behov.
Din godnatt kram hjälper mig att sova gott.
Din dagliga beröring säger mig hur du verkligen känner.
 
Om jag är din tonåring - berör mig!
Tro inte att bara för att jag nästan e vuxenbehöver
jag inte känna att du bryr dig om mig.
Jag behöver dina kärleksfulla armar,jag behöver en öm röst.
När det stormar i livet har barnet i mig fortfarande behov.
 
Om jag e din vän - berör mig!
Inget visar att du tycker om mig som en varm kram.
En helande beröring när jag e nere, betygar att jag är älskad.
Det försäkrar mig om att jag inte är ensam.
Din beröring kan vara det enda jag får.

Om jag är din livspartner - berör mig!
Du kanske tror att din passion är tillräcklig,
men endast dina armar håller rädslan borta.
Jag behöver din mjuka,tröstande beröring.
För att komma ihåg att jag är älskad som jag är.

Om jag är ditt vuxna barn - berör mig!
Även om jag har en egen familj att hålla om,
behöver jag fortfarande mammas eller pappas armar när jag e svag.
Som förälder själv ser jag saker på ett annat sätt,
jag förstår att uppskatta dig mer.

Om jag är din åldrande förälder - berör mig!
Så som jag berörde dig när du va mycke liten.
Håll min hand, sitt tätt intill mig, ge mig styrka
och värm min trötta kropp med din närhet.
Fast min hud är skrynklig vill den gärna bli smekt.
Va inte rädd!
Berör mig!
 
Okänd författare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Frisk och vital som gravid

För er som är gravida och intresserade av hälsa, kost och näring kan jag varmt rekommendera Peter Wilhelmssons "Frisk och vital som gravid". Denna kom ut som reviderad utgåva år 2003. Den har några år på nacken men den ger verkligen matnyttig info.
 
 
 
Ett smakprov:
 
"Tills helt nyligen ansågs fostret att vara en parasit som sög åt sig all den näring som den behövde från moderns kropp, även när hennes kost var otillräcklig. Därför ansågs näringsintaget under graviditeten inte vara särskilt viktigt. Forskning under senare år har totalt förändrat bilden. Moderns näring under graviditeten anses nu vara en avgörande faktor för barnets hälsa."
 
Jag tror inte att jag är ensam om att FORTFARANDE höra vissa "professionella" säga att "barnet tar vad den vill ha". Eller har jag fel?
 
Att råd som ges inte uppdateras lite oftare tycker jag är besynnerligt. Och forskning som visar motsatsen är ju inte helt ny precis. Utan redan från Winick, 1981 samt Rosso, 1982. Det är ju över 30 år sedan!
 
 
En kvinna vars näringsbrister är marginnella innan graviditet får ökade näringsbrister under graviditeten, enligt Peter Wilhelmsson. Detta orsakar stress och trötthet som i sin tur kräver mer näring.
 
Bra mat och näring, aktivitet, närhet samt avslappning är några av medicinerna som jag rekommenderar under graviditeten. Att ta hand om sig själv under denna speciella tid är att också ta hand om sitt barn.
 
 

Vem drabbas av diastasis recti?

Att bära tvillingar ökar risken att drabbas av separerade magmuskler (diastasis recti), såsom om kvinnan är väldigt liten, barnet man bär är stort, täta graviditeter, om man har en svaghet i bindväven, kejsarsnitt, tunga lyft under graviditeten eller fel träning av magmusklerna under eller efter graviditeten.

Studier visar också att kvinnor som inte tränar löper större risk att drabbas av diastasis recti i jämförelse med kvinnor som tränar.
 

En delning av magmusklerna under graviditeten är normalt och i de flesta fallen går musklerana tillbaka de första veckorna efter förlossningen. Men inte alla.
 
Det är av stor betydelse att kolla sina magmuskler innan man börjar med träning efter graviditeten. Har man en separation är det ännu viktigare att bukmusklerna stärks inifrån så att man inte sätter igång med träning eller övningar som förvärrar separationen. Om separationen förvärras kan det bli svårare att få den återställt.
 
Om du har svårt att känna själv om du har en delning, fråga barnmorskan vid återbesök om hon kan hjälpa dig. Och har inte barnmorskan kunskpen fråga om du kan få tid tid hos en sjukgymnast.
 
Har du frågor eller funderingar får du väldigt gärna höra av dig till mig på [email protected]

Välkommen till världen!

Idag födde min fina kompis Katarina en liten dotter.
 
Hon vägde 3190 gram och mätte 49 cm
 
Stor liten tjej med tanke på att hon hade bråttom till världen. Hon skulle egentligen inte kommit förrän i februari.
 
Finns det något härligare än att få snosa på en nyfödd liten bebis? Att få möta sitt eget barn för första gången och uppleva hur denna lilla människan bara 1 tim gammal möter dina ögon och nästan drunknar i ditt ansikte. Redan då skapas anknytning mellan bebis och mamma. Ögon som möts, den första maten, lukten, värmen, trygghet.
Underbara barn.
 
All lycka önskar jag detta lilla liv!
 

Vad är diastasis reci?

Bukens muskler

Bukens muskler ligger i flera skikt och skyddar bl.a bukhålans organ och bidrar till kroppens hållning. Den raka bukmuskeln (Rectus abdominis) löper på båda sidorna av magen. Längre ut åt sidorna finns två sneda (Obliquus externus abdominis, Obliquus internus abdominis) och en tvärgående bukmuskel (Transversus abdominis).

Vad är Diastasis reci och hur påverkas man av det?

Under graviditeten separerar de yttre raka magmusklerna (Rectus abdominis) för att lämna plats åt det växande barnet. De raka magmusklerna hålls ihop av bindväv, Linea alba och en Diastasis Recti uppstår när bindväven mellan de raka bukmusklerna stretchas ut och försvagas och i vissa fall till den grad att de brister.
Bilden är lånad frå mutusystem.com. Läs gärna mer på deras hemsida http://mutusystem.com

Den raka bukmuskeln är en muskel som man använder när man böjer överkroppen (bålen) framåt, som när man gör situps. Muskeln används också när man andas ut, pratar, sjunger, hostar eller krystar. Den raka bukmuskeln skyddar de inre organen och bidrar till kroppens hållning. Den roterar bäckenet framåt vilket miskar svanken. Nedtill fäster den raka bukmuskeln i blygdbenet. Upptill fäster den i bröstbenets nedre del.
 
När magmusklerna separeras kommer de inte längre att hålla de inre organen samt tarmarna på rätt plats. Organen skjuts framåt och nedåt, vilket också förklarar varför magen buktar ut. Det kan också leda till problem med att gå på toaletten samt, om separationen är stor, ge en känsla av tyngd, svaghet och ömhet runt solar plexus och naveln. Organens tryck mot bindväven kan också orsaka bråck, vilket är ganska vanligt att få vid en större separation.

Bindväven från alla muskellager leder till Linea alba så en Diastasts recti ger en effekt på alla musklerna i buken.
 

Den raka bukmuskeln samt de sneda Obliquus externus och internus roterar samtliga bäckenet framåt vilken minskar svanken. Diastasis recti (separation av den raka bukmuskeln) kan leda till en instabilitet i bäckenet och kan också medföra framfall samt bäckenbottensproblem så som urinläckage.
Ryggont är också vanligt attf få p.g.a en instabilitet i bålen.

Hur stor separation man har, är förstås avgörande för hur kroppens funktion störs eller försämras.
Många som har en liten separation vet överhuvudtaget inte om det och det behöver inte alls medförar några som helst problem.

Diastasis recti, Separerade magmuskler

 
 
Jag har startat en ny kategori här på min blogg sida. Den heter Diastasts Recti och är placerad i den övre menyn.

Mitt mål är att samla all information om denna kondition, så att du som söker information skall kunna hitta allt du behöver veta på en och samma plats.

Rubrikerna som kommer att finnas med är:

Vad är Diastasts recti (DR)?
Hur vet jag att jag har DR?
Vad kan jag göra åt en DR?
Kan jag förvärra min Diastasis recti genom fel träning?
Rätt övningar för DR

Det finns studier som visat på att 66 % av alla kvinnor lider av en DR under tredje trimestern, 53 % fortsätter att ha sin diastasis direkt efter graviditeten. Efter 5-7 veckor fortsätter 36 % att ha separerade magmuskler och om man fortfarande har sin separation 8 veckor efter förlossningen kommer den ha svårt att gå tillbaka på egen hand.
 
Att ha separerade magmuskler innebär inte bara kosmetiska problem som en utbuktande “mamma mage” utan kan leda till sekundära problem såsom ex.vis ryggont, instabilitet i bålen, bäckenbottensproblem såsom urinläckage, framfall, bråck, samt en längre utdrivningsfas under förlossningen.
 

Många har aldrig hört talas om separerade magmuskler och om man har hört talas om det är det väldigt få som vet vad man skall göra åt det.
Många kvinnor lider av sin konditon och får varken stöd, information eller hjälp.
Därför vill jag här ge dig all den informationen som du behöver veta.
 
Det är av stor vikt att göra rätt övningar för att inte förvärra din diastasis och ju tidigare du kommer igång desto större är chansen att din diastasis skall gå tillbaka.

Jag kommer att konstant fylla på information, så håll dig uppdaterad genom att följa min blogg.


Gravid programmet

 
För dig som är gravid kan jag varmt rekommendera MammaKlinikens gravidprogram.
 
MammaKlinikens gravid program är gjort för alla blivande mammor som vill, till det yttersta, förbereda sin kropp och själ för graviditeten samt förlossningen.

Graviditeten är utan tvekan en av de svåraste fysiska och mentala upplevelser som din kropp kan gå igenom. Därför är detta program designat för att ge det bästa stöd samt information och guidning till dig genom hela din graviditet.
 
I programmet ingår det personlig kost- samt närings rådgivning, personlig gravidträning, gravid massage, avslappning- och andningsövningar samt rådgivning om din graviditet ända fram till förlossningen.
 
Gå gärna in på MammaKlinikens hemsida för att läsa mer www.mammakliniken.se eller ring mig på tel nummer 054-18 23 23.
 
Varmt välkommen!