Förlossningspedagog

Jag är så glad, nöjd och stolt idag.
 
I mars 2011 påbörjade jag min utbildning till förlossningspedagog och igår var sista dagen.
Visst kändes det vemodigt att lämna alla kurskamrater och jag kommer att sakna de fantastiska helgerna som vi haft tillsammans, men nu är jag färdig och diplomet sitter i min portfolio. Mycket stolt!
 
Dessa 8 månader har gett mig så mycket. Många bra föreläsare, suverän kurslitteratur och alla fina kontakter som jag fått. Känner mig verkligen berikad :)
 
Nu ser jag fram emot alla kurser, workshops och föreläsningar som jag kommer att hålla. Hoppas att ni vill hänga med :)
 
Janette, Linda, Elinor och Bodil på Födelsehuset

Det känsliga barnet

För alla småbarns föräldrar kan jag rekommendera en blogg som heter, "Det känsliga barnet" och ni hittar bloggen på http://xn--detknsligabarnet-ynb.se/
 
Författaren heter Daniel Kraft och är en psykolog som bloggar om barn, föräldraskap, psykoterapi och självförtroende. Under "barn"-kategorin hittar ni Daniels egna texter där han skriver om föräldraskap och barnuppfostran.
 
Det Daniel vill framhäva med alla sina texter är att barnen är känsliga och sårbara och det är utefter det som vi skall uppfostra våra barn. Värme, kärlek och omtanke genomsyrar hans synsätt på att umgås med barn.
 
Förra veckan var jag på en föreläsning om "Tankens kraft". Kvinnan som föreläste sa många kloka saker, men det var speciellt dessa ord som fastnade hos mig: "Ni vuxna skall tänka er för vad ni säger till ett barn. Säger ni någonting som är negativt om barnets personlighet kan dessa ord etsa sig fast och följa barnet in till vuxen ålder".
Att tala om för ett barn hur det är på ett negativt sätt blir som att programmera barnet till att vara på detta sätt. "Du är så lat" Barnet har med sig i sina tankar "Jag är lat". "Du är så negativ", barnet tänker "Jag är negativ". Tankarna blir verklighet.
 
 Mina fantastiska barn hösten 2012
 
För ett par veckor sedan när jag hämtade min son (8 år) från skolan, fick jag med mig hans mattebok hem utav hans fröken. Hon sa att han ligger efter och behöver jobba ikapp hemma. Jag frågade min son hur det kommer sig att han är så långt efter de andra och han svarade att han tycker att det är svårt och är inte lika bra som sina klasskamrater.
Samma eftermiddag satt vi i köket hemma och han räknade i sin mattebok sida upp och sida ner. Han hade absolut inga problem att lösa talen. Jag prisade honom med positiva ord och han sken som en blomma i sol efter regn.
 
Ett par dagar senare när jag tittade i hans svenska bok fanns där en fråga som varje elev skulle svara på. Frågan löd: "Vad är du bra på?" Gissa vad min son hade skrivit?
Rätt! Hans svar var "Jag är bra på matte".
 
Det värmde i hjärtat på hans mamma :) Det är fantastiskt när det blir så konkret. Med små medel, med uppmuntran, stöd och förtroende växer våra barn och deras självkänsla.
 
Så här skriver bl a Daniel Kraft om barnuppfostran: Jag önskar att föräldrar har samma ideal att bygga familjen med som vi har för samhället. Det vill säga demokrati, respekt för den enskildes integritet, kärlek och medkänsla.
 
 

Kärlekens roll

Har precis läst färdigt boken "Kärlekens roll" skriven av den engelska psykoterapeuten Sue Gerhardt.
 
Hon beskriver hur den känslomässiga närheten till barnet är en förutsättning för att spädbarnets hjärna ska utvecklas optimalt. Spädbarnet känner igen föräldrarnas röster, dofter och beröring och det inger trygghet. Om vi utsätter det lilla barnet för separation, må vara bara några timmar, ökar stressnivån radikalt, vilket hämmar hjärnneuronens utveckling.
 

För barnet är det viktigt att få knyta an till sin förälder/föräldrar, någon som känner barnet och som kan avläsa dess behov. Någon som kan se och förstå varför det gråter, som kan bemöta det med kärlek och lära det att hantera och reglera de olika affekter som uppstår inom barnet.  När det uppstår en otrygg anknytning kommer det framförallt att påverka barnets känsloliv, dess sociala förmåga och möjlighet att skapa hållbara relationer. Vid långvarig stress kommer de inre organen som minnesfunktion, andning, hjärtverksamhet och immunförsvar också att påverkas.

Sue Gerhardts slutsats är: Kärlek spelar roll. Såväl våra psykologiska som fysiologiska system utvecklas genom ett positivt samspel med andra människor under barndomen.
 
Boken är helt fantastisk och den borde läsas av alla föräldrar samt blivande föräldrar.
 
Än en gång blir jag påmind om hur viktigt det är att följa sin magkänsla och alltid agera med kärlek och omtanke.
 
Tänker t ex på hur många det är som följer "5 minuters metoden", för att få barnet att somna själv, som sprids av läkare och från BVC. Jag tycker att det är rena vansinnet. Barnet som skriker av rädsla och vill ha trygghet från sin mamma eller pappa, och föräldrarna som med smärta ibröstet tänker: "jag måste stå ut för det blir bra i slutändan". Ja, barnet slutar att skrika när det gett upp hoppet och mamma och pappa kan sova gott. Men vad får det för följder?
 
Nej, jag anser att barnet inte kan bli bortskämt med närhet, kärlek och trygghet. Det är det mest basala vi kan ge till våra barn och det viktigaste för barnets självkänsla för resten av livet.
 
När barnet gråter - tröstar vi 
När barnet gråter - finns vi där
Med öppna armar och kärleksfulla ord skyddar vi och stärker våra barn.
 
Linda
 

Förlossningsutbildning

Den 10-11 november håller MammaKliniken en förlossningsförberedande utbildning för blivande föräldrar.
 
Plats: Treffenbergsvägen 7, 652 29 Karlstad
Dag: Lördag den 10 nov och söndag 11 nov
Tid: 10.00 - 16.00
Pris: 960 kr/pers, 1260 kr/par
 
Kursledare: Linda Häggkvist
 
För anmälan och mer information
ring 054-18 23 23 eller mejla linda@mammakliniken.se
 
Max 6 par


Ingen kan tala om för dig hur din förlossningsupplevelse kommer att bli.

Denna kurs kommer hjälpa dig att känna dig bättre förberedd, tryggare och redo för födelsen av ert barn. Den kommer också att ge dig möjlighet att ta informerade beslut angående din förlossning.

Under två träffar går vi bl.a. igenom förlossningens olika stadier, naturlig smärtlindring, akupressur, massage, andnings- samt aktiv förlossningsteknik.
Vi lägger stort fokus på hur din partner kan ge dig stöd före, under och efter förlossningen.

Mellan de olika kurstillfällena har du möjlighet att ställa frågor via mejl.
Lämplig tid till att delta i kursen är mellan gravidveckorna 28-36.
 


Kurs innehåll:
  • Mental förberedelse och tankens kraft
  • Andning avslappning och mindfulness
  • Hur man skapar en lugn atmosfär under förlossningen; hemma och på sjukhuset
  • Hur man behåller kraft och fokus under förlossningen
  • De olika stadierna i förlossningen, både från ett fysiskt och ett mentalt perspektiv
  • Naturliga tekniker och metoder att använda sig av för att hantera smärtan under förlossningen
  • Hur din partner kan vara (och känna sig) delaktiga i förlossningsarbetet och vara en god hjälp under värkarbetet samt födelseln
  • Massage och akupressur
  • Förlossningsplan. Punkter att tänka på när man gör sin förlossningsplan.
  • Att bli förälder – en väldigt öppen och ärlig diskussion om hur vi verkligen känner inför att bli föräldrar, vilket ger tillfälle att gå djupare i våra hopp och rädslor inför föräldraskapet.

Välkomna!
 Bebis-lycka

I morse kl 9 ringde en något stressad pappa på min jour telefon... "Vi är på förlossningen... hon är öppen 8 cm..."
 
Tjosan vad snabbt jag kom iväg. Med doula väskan över axeln flängde jag mig iväg till förlossningen. Ca 10 min senare (tur att jag bor så nära sjukhuset) klev jag in på rummet där förlossningen var i full gång. Paret själva hade varit där i endast 15 min (!) och förlossningen hade startat för ca 45 minuter sedan. Här gick det undan!
 
Mamman jobbade så fantastiskt bra och det gick snabbt för oss två att hitta samspelet. Vi har tränat tillsammans innan förlossningen och det gav resultat i skarpt läge :)
 
Kl blev inte mer än 10.47 när Emilia föddes. En liten flicka, välskapt och vacker.
 
"Jag är så lycklig", sa mamman ett par timmar efter när hon drack sitt te och Emilia låg och sov i mitt knä.
Det är så ofattbart varje gång, så oerhört stort.
 
"Hur känns det just nu", sa jag sen "skulle du kunna tänka dig att föda igen, nu när du precis har gjort det?"
"Jag kände mig så trygg och jag fick ett sådant bra stöd från dig och barnmorskan och så gick det ju så fort... visst vill jag föda fler barn... inga problem"
 
Tilltro på kroppen, trygghet, värme och kärlek, det är en bra cocktail att ta med sig till förlossningen. Då har man skapat den bästa grunden för en magisk förlossning.
 
Emilia gapar stort för att få maaaaat
 
Tack snälla för att jag fick vara med er denna stora dag när er flicka föddes.
Ett vackert minne för mig också.
Jag önskar er all värme och lycka för framtiden.
 
Linda
 

Tankens kraft

Den sovjetiske psykologen Dr Luria beskriver en man som kunde ändra sin puls från 70 till 100 och sedan tillbaka till 70 utan att röra på sig. Hur grorde han? Jo, han såg sig själv springa efter ett tåg som precis hade börjat röra på sig och var på väg ifrån stationen. Han var tvungen att hinna med tåget.
"Men hur gör du för att sänka pulsen?" frågade Dr Luria. Jo, mannen såg sig själv liggandes i sängen. Helt stilla försökte han falla i sömn.

Den attityd du väljer avgör med vilken kvalitet du kommer att prestera. Har du bestämt dig för att livet är ett elände kommer det helt enkelt att bli det! Men har du istället förmågan att styra dina tankar in i ett positivt tankeflöde blir de flesta problem ganska lätta att hantera.
Problem vänds till möjligheter.
En del människor verkar ha det här medfött. Det verkar som de alltid är glada och tänker positivt trots att förutsättningarna ibland är dystra. Andra verkar vara negativa av naturen, ungefär som åsnan Ior i Nalle Phu. Han vaknar upp varje morgon och säger för sig själv:
 
"- Den här dagen har inte börjat speciellt bra, och den kommer förmodligen bara att bli värre... Suck...".
 
 
Texten ovan kommer ur boken "Prestationspsykologi i praktiken"
 
Boken är riktad till idrottare för idrotts prestationer, men jag tycker att den mentala träningen som används för idrottare är toppen att jobba med som icke idrottare också.
 
Under mina dagar på Selma Spa den första helgen i November kommer jag bl.a att föreläsa i mindfulness och tankenskraft och hur vi kan använda oss av dessa verktyg inför förlossningen och föräldraskapet.
 
"Den enda verkliga upptäcksresan består inte i att söka nya landskap utan att se saker med nya ögon."
(Marcel Proust)               
 
 
 
 

Erbjudande på Sophie la Girafe

I senaste programet av "Svenska Hollywoodfruar" öppnar Isabel Adrian alla presenter som hon fått på sin babyshower. En av presenterna som hon blev väldigt glad åt var Giraffen Sophie.

 
 
Giraffen Sophie föddes i Frankrike den 25 maj 1961 (på St. Sophie's day) och har uppnått ikon status med över 800 000 exemplar sålda varje år.
 
Giraffen är en bitleksak som sägs stimulera barnents sinnen samtidigt som den lugnar.
Den är lätt att greppa för små händer och det ojämna huvudet är perfekt för ömma och kliande tandkött.
 
Sohie låter när barnet klämmer på henne och babisarna brukar älska henne!
 
Giraffen Sophie är tillverkad i 100% naturgummi och är handmålad i Frankrike med giftfria färger.
 
Du kan köpa Giraffen Sophie hos MammaKliniken. Bor du i närheten är det bara att du kommer hit om du vill köpa en. Annars kan du enkelt skriva ett mejl med namn och adress och jag kan skicka den till dig.
 
Jag säljer den för 195 kr, men köper du den under oktober får du 15% avdrag.
 
Andra kändisar som jag sett har Giraffen Sophie tillhands för sitt barn är bl.a Nicole Ritchi, Miranda Kerr och Isla Fisher.
 
Nicole med bebis Harlow
(Bild lånad från safandbenjamin.com)
 
 
 
 

Barnmässan 2013

 
Den 22 - 24 mars 2013 är det åter igen dags för BARNmässan i Karlstad.
Denna gång skall MammaKliniken vara med och det är något som jag ser fram emot såååååå mycket.
 
På BARNmässans hemsida kan du läsa om vilka som kommer att ställa ut, alla aktiviteter, scenprogram, tävlingar m.m.
Hemsidan uppdateras kontinuerligt tills att programmet för år 2013 är färdigt.
 
www.barnmassan.se
 
Så här står det skrivet om MammaKliniken :)
 

Bebis på gång

Idag har Kinga varit hos MammaKliniken och fått en härlig gravidmassage.
Det tycker jag att man är värd när man väntar barn :)

Snart kommer Kinga och hennes man att bli att bli föräldrar! Bara 2 1/2 vecka kvar till utsatt datum och det är så väldigt spännande.
Jag skall packa min doula väska väldigt snart, för efter att det är gjort kommer jag definitivt vara redo för denna stora dag (eller natt). Jag ser så mycket fram emot att få vara med att stötta under denna förlossning.
 

Jag träffade Kinga för första gången under sommaren. Första mötet satt vi bara och pratade, för att liksom känna av om det skulle kunna fungera mellan oss. När man väljer sin doula är det verkligen super viktigt att kemin stämmer. Annars kan det bli svårt att jobba tillsammans. Jag tror att vi bestämde oss ganska så snart att det kändes bra och inte långt efter det påbörjades förlossningsutbildningen genom MammaKliniken. Vi har bl.a tränat avslappning, andning, förlossningspositioner och vi har grundligt gått igenom förlossningens alla faser.

Att se paret jobba i olika övningar tillsammans gör en doulas hjärta alldeles varmt. De är så fina tillsammans och den blivande pappan kommer garanterat vara det allra bästa stödet Kinga kan tänka sig.

Det har varit helt fantastiskt att se hur Kinga har vuxit under dessa veckor. Inte bara bebis- magen, utan också i sig själv. Från att ha verkat ganska orolig inför förlossningen, har det nu vuxit fram en stark säkerhet i denna kvinna. En urkraft börjar att skymtas och jag skulle nog våga påstå att hon nu är redo att föda.

Jag lovar att berätta hur det går...