Vad är en doula?

Jag får fortfarande frågan vad en doula är, når jag berättar vad jag jobbar med. Därför tänkte jag här berätta lite närmare vad en doula faktiskt är.

Konceptet av doula är inte nytt. Personlig support från en nära vän eller familjemedlem, under förlossningen, har varit en tradition som går tillbaka många år i alla kulturer.

Däemot finns det många kvinnor som inte lever i ett samhälle där en syster, mamma, moster, eller vän, finns till för att ge stöd under graviditeten, förlossningen och inte heller under den första tiden som ny mamma. Dessa upplevelser kan kännas främmande, till och med skrämmande och kan lätt få en kvinna att känna sig vilsen.

En doula hjälper till att fylla den luckan genom att finnas till för kvinnan och hennes partner. En doula tar inte platsen av mödravårdens service. Istället är hon ett extra stöd och informationskälla och hjälper att avlasta systemet.
 


När du har en Doula behöver du inte vara stressed över att komma ihåg all information från dina förlossningskurser. Hon har alltid den informationen redo att ge till dig när du ber om den.


Din Doula är också en person som du känner igen och känner dig trygg tillsammans med. På sjukhuset, där omgivningen och personalen är okänd, känns det skönt att ha samma person som ger dig stöd under hela förlossningen.


Eftersom inte din Doula ger någon som helst medicinsk omvårdnad, kan hon lägga all sin fokus på att stödja dig.


Under nylig gjord studie (*) påvisas att ha en förlossningsdoula:


Reducerar kejsarsnitten med 50 %

Reducerar längden av förlossningen med 25 %

Reducerar användandet av epidural med 60 %

Minskar risken för förlossningsdepression
 
Hoppas att du nu fått lite mer information vad en doula är och vad hon gör.
 
Vill du ha din egna doula är du mycket välkommen att höra av dig till mig : Linda
 

Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback