Amning och mjölkstockning

Det finns flera immunologiska fördelar förknippade med amning. Genom bröstmjölken får barnet ett bättre skydd mot infektioner under det första halvåret och forskning har också visat att amning kan skydda även på längre sikt. Ammade barn löper mindre risk att senare i livet drabbas av bl.a. luftvägsinfektioner, urinvägsinfektioner, diabetes och vissa former av leukemi.

Barn som ammas verkar också löpa mindre risk att drabbas av fetma senare i livet. Andra fördelar är att kroppskontakten vid amning gynnar mamma-barn-relationen och väcker beskyddarinstinkten.

Idag rekommenderar WHO full amning till 6 månaders ålder och delvis amning upp till 2 års ålder är bra.

Mjölkstockning orsakar ett stort obehag för ammande mödrar och innebär en risk för att amning avslutas i förtid.

 

 

Råd vid mjölkstockning:

  • Fortsätt att amma, det är viktigt. Om man bara fortsätter kommer mjölken att komma. Det kan dock kännas svårt när man är mitt uppe i det och barnet är gnälligt. 
  • Ge inte ersättning, det bara förvärrar situationen.
  • Vid feber ta panodil.
  • Bädda ner dig i sängen med barnet och vila. Drick och ät så att du orkar fortsätta.
  • Om inte symtomen börjar ge med sig inom 24 till 48 timmar bör man söka hjälp.
Källa: Linda Kvist*
 
*Linda Kvist är barnmorska och filosofie doktor. Hon är verksam som utvecklingschef inom obstetrik på Helsingborgs lasarett och forskar vid Institutionen för hälsa, vård och samhälle vid Lunds universitet.
 
Läs hela artikeln "Stor självläkande kraft vid mjölkstockning" på:
http://www.vetenskaphalsa.se/stor-sjalvlakande-kraft-vid-mjolkstockning/

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det där med att lägga sig och vila med bebisen funkar inte så bra när man har en treåring som behöver underhållas... Då är det värktsblettrr för att få ner febern som gäller för att gå till öppnis. Men där, tack och lov, bli omhändertagen av andra mammor :)

Svar: Ja, det är skillnad när det inte är första barnet! Bra att du har andra mammor runt omkring som vet hur det är och kan avlasta lite. Innan man skaffade barn hade man inte klarat av hälften av det man klarar av när man blivit mamma. Så var det i alla fall med mig. Det är liksom bara att bita ihop... på ett helt annat sätt än tidigare.Tack för kommentaren :)
Linda
None None

2012-11-25 @ 22:05:51
URL: http://medmedvind.blogspot%2Ccom

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback