Helgen i Göteborg

Nu är jag tillbaka!
Ja, kanske fortfarande inte mentalt, men fysiskt är jag i alla fall tillbaka i soliga Karlstad.

Jag hade en helt fantastisk helg i Göteborg.

Det hela kick-startade med förlossningspedagog Janette Brandt. Det var hon som tog förlossningspedagog- utbildningen till Sverige från England och hon har utbildat både barnmorskor, förlossningspedagoger, blivande föräldrar m.fl. här i Sverige. En sådan inspirenrande dag vi hade.

Dag nummer två fick vi undervisning av Debra Pascali Bonaro, som är Doula och förlossningspedagog från New Jerwsey, USA. Hon har bl.a gjort den omdebatterade filmen "Orgasmic Birth" och hon är, som hon själv sa; "bold about birth".

Vi hade en mycket givande, känslomässig och rolig dag som jag sent kommer att glömma :)

Det Debra vill få fram med "Orgasmic birth" är först; att få uppmärksamhet. Hon menar att om man skall bli hörd måste man förts och främst byta språk, så att människor reagerar.

Fast det viktigaste att komma ihåg är att en förlossning är en upplevelse som är enormt privat. Det är en upplevelse som är så intensiv och fantastisk och som man vill uppleva tillsammans med den eller de som står en allra närmast och som man känner att man har tilltro till och känner kärlek för.

Som Debra sa: "Hur många är det som skulle uppnå en orgasm om det stod främmande människor runt omkring och hejade på och med full belysning på.

Det är det samma att föda barn. Om vi dämpar belysningen, låter mamman ha lite lugn och ro och få vara närmast sin eller sina kära och låta födelsen ta den tid det tar, går det ofta både fortare fram,  samt att mamman får en positivare upplevelse.

Ja, detta var bara en av de kloka sakerna som Debra tog upp under denna fullspäckade söndag.
Klok kvinna.

Se gärna den fina kortfilmen om Doulas på Debras hemsida: http://www.motherlovedoulas.com/doulas


På födelsehuset i Göteborg den 2-3 juni
Blivande förlossningspedagoger


Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback