Köp produkter fria från bisfenon

I en artikel publiserad i Svd den 17 juni, kan vi läsa att höga halter bisfenon kan försvåra vid IVF.
Studien är gjord på människor och just när det gäller IVF. Studien är inte gjord på människor som försöker att bli gravida utan IVF, men det låter väl logiskt att det skulle kunna försvåra chanserna även där.

Utdrag ur artikeln:

När halterna av bisfenol A mättes hos de 137 kvinnorna i studien visade sig de med högre halter av den östrongenliknande kemikalien ha haft svårare att lyckas med sina provrörsbehandlingar.

– Resultaten är en indikation på att det finns ett samband mellan implantationseffekter och bisfenol A i urinen. Det här är ytterligare en spik i bisfenol A-kistan, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Studien, som gjorts av en rad forskare från bland annat Harvard, är den första i sitt slag. Forskarna såg att den fjärdedel kvinnor med högst halter av det hormonstörande ämnet i urinen misslyckades dubbelt så ofta med behandlingen som den fjärdedel med lägst halter.

Vidare står det:

Vad gäller saken?
När fyra SvD-reportrar åt konserverad mat i två dagar ökade halterna av det hormonstörande ämnet bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Resultatet som analyserades av EUs referenslaboratorium vid Lunds universitet visar att vanliga konservburkar är en helt avgörande källa till plastkemikalien som nyligen har förbjudits i nappflaskor och lock till barnmatsburkar. SvDs reporter Josefin Pehrson hade i sitt sista urinprov den högsta halt bisfenol A som hittills uppmätts i Sverige.

Vad är då bisfenol?

Bisfenol A (BPA) är ett välanvänt kemiskt ämne som finns främst i plast av typen polykarbonat (PC) - vilket är ett av världens vanligaste plastmaterial. Bisfenol "läcker" ut i plasten, och in i maten, speciellt vid uppvärmning - och i synnerhet om plasten är det minsta repig och/eller skadad. Ämnet finns framför allt i hårda, klara plastprodukter som plastflaskor och matlådor men även i konservburkar och i kassakvitton.

Studier har visat att bisfenol kan vara cancerframkallande, att inlärningsförmåga och minnet kan störas, en ökad risk för hjärtsjukdomar och diabetes - liksom hormonrubbningar.

 

Tänk på att köpa plast produkter märkta med: "Fri från BPA"

Då slipper ni få i er av detta ämne som kan ställa till det i kroppen på dig och dina barn.

 

 


Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback