att bli mamma

Jag läser just nu en helt fantastisk bok som heter "att bli mamma" och är skriven av psykolog Malin Bergström.
 
Jag tror att boken är alldelse unik i sitt slag. En bok där författarinnan inte alls skriver om det medicinska eller fysiska, utan enbart inriktar sig på känslor och tankar kring att vänta, föda och leva med barn.
 
Tankar som man tror att man är helt ensam om, blir genom boken bekräftade och känslor som känts främmande och luddiga blir klara och hanterbara med hjälp av författarinnans mycket proffessionella skrivsätt.
 
Det märks att psykolog Malin Bergström har en lång erfarenhet av allt det boken berör.
 
Här kommer ett smakprov ur den första delen av boken som handlar om graviditeten:
 
Resan in i föräldraland innebär inte bara att man förändras helt kroppsligt. Det gör också att avståndet mellan hjärta och hjärna förkortas. Känslolivet expanderas och blir mer labilt och oförutsägbart än tidigare. De flesta kvinnor pendlar mellan lycka och djupaste melankoli. Det är som att man plötsligt har mer känslor för allting och att de spärrar som tidigare höll känslorna tillbaka nu har öppnats. För många börjar detta redan tidigt under graviditeten och förtsätter långt in på barnets första år. De starka känslorna har inget sambang med hur väl tajmat barnet är eller med hur man förberett sig rent praktiskt. Graviditeten träffar inte på de nivåerna. De är snarare som ett slag i solar plexus eller en värme i ens hjärta. Det verkar som att de starka känslor man har för sitt barn finns med redan från början.

När känslorna för barnet i magen vaknar under graviditeten inser man hur utelämnad man är som förälder. Man förstår att barnet alltid kommer att vara ens svaga punkt, en ständig källa till såväl oro som glädje. För detta barn kommer man att orka och vilja göra det omöjliga. Ömheten för barnet därinne kan vara överväldigande, men det finns inget gulligt över känslorna. De är snarare så starka att de suger i magen innan man vant sig vid deras kraft. Man är bunden även om man tidigare i livet varit mån om friheten, man är oersättlig på gott och ont. Plötsigt har man en tydlig livsuppgift, relationen till barnet kommer att berika ens liv och ge en något speciellt tillbaka.
 
Som mamma tycker jag att det är oerhört givande och intressant att läsa denna bok och jag kan varmt rekommendera den till alla som väntar barn eller som redan har en liten bebis.
 

Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback