Träning under graviditeten

Jag tycker att det finns ganska mycket bra information på nätet ang träning under graviditeten. Det finns också bra böcker att köpa eller låna på biblioteket. Men det finns också en del felaktig information, så det är bra att veta att informationen kommer från en professionell källa.
 
Egentligen är det inte så komplicerat. Man kan i stort sett fortsätta som förut med sin träning, fast det är ändå små justeringar man bör göra och tänka på. Känner man sig osäker kan det vara bra att gå till en personlig tränare, som har kunskap om träning under graviditeten, för att bli instruerad. Ibland är det lättare att någon visar istället för att läsa informationen.
 
Hur som helst rekommenderar jag starkt att göra någon form av fysisk aktivitet under graviditeten. Det är bra både för dig och bebisen. Många gånger kan det även hjälpa mot illamående och trötthet. En av de viktigaste aspekterna hos aktiva gravida är att de återhämtar sig lättare efter graviditeten. Träning under graviditet ger även viktkontroll, bättre sömn, färre graviditetskomplikationer, minskad förekomst av kejsarsnitt, mindre ödembildning, ökad smärttröskel och lättare förlossning. Andra positiva psykologiska aspekter som träning kan ge är minskad spänning och trötthet, ökad känsla av välbefinnande, förbättrad självkänsla och ökad kroppsmedvetenhet.
 
 
Jag kan inte nog poängtera vikten av att inte träna magmusklera under graviditeten. Under graviditeten separerar magmusklerna för att lämna plats åt det växande barnet. Separationen ser olika ut för alla kvinnor och man känner inte av den, mer än att det kan ge ökad belastning på ländryggen vilket kan ge trötthetskänsla samt ömhet i ländryggen.
 
Man tror att separationen sker med hjälp av hormonet relaxin som ökar under graviditeten.
I och med separationen blir buken svagare och om man då utsätter buken för belastning kan man lätt skada musklerna eller/och få bråck och det blir svårare för musklerna att återgå efter att barnet är fött.
 
Hör gärna av dig om du vill ha mer information.
 
/Linda

Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback