Du som förlossningspartner

 

I de allra flesta fallen är ni två eller fler som kommer att vara delaktiga i födseln.

 

Du som partner, vän eller annan person som finns med som stöd gör en oerhört värdefull insats genom att vara närvarnade för kvinnan, lyssna på hennes signaler, ge henne något att dricka samt hjälpa henne att slappna av.

 

När värkarna börjar bli mer smärtsamma kan du under varje värk följa hennes andning och förstärka utandningen genom att trycka med dina händer tydligt på båda axlarna eller fram på bröstet och följa med ner på utandningen. Vid inandningen släpper du trycket bara håller och följer med upp i rörelsen.

 

Du som partner behöver inte ta ansvar för förlossningen på något sätt, utan ditt jobb är att stötta kvinnan att gå inåt. Får hon det stödet då har du gjort det du kan och det är ett mycket betydelsefullt stöd.

 

Barnmorskan är där för att stödja förlossningen och se till att mamman och bebisen mår bra och att allt ser ut som det skall.

 

Det är bra om ni innan förlossningen har övat tillsammans med andning och avslappning. Det är också bra att ha övat olika förlossningspositioner så att du som partner kan hjälpa kvinnan till ett behagligt läge. 

 

Många kvinnor tycker om att känna beröring under förlossningen. Lätta men handfasta strykningar samt massage kan få kvinnan att känna sig närvarande och samtidigt slappna av.

 

Hon känner sig inte lika ensam i sitt abete när du finns där hela tiden, nära och kärleksfullt. Hon känner sig trygg genom din närhet och kan fokusera inåt. Din närvaro och stödet från dina händer kommer att påminna henne att släppa ner axlarna och bli tung i kroppen.

 

Se dig gärna om efter förlossningsförberedande kurser i området där du bor. Förlossnings pedagoger guidar er till att känna er redo för förlossningen. Vill ni ha extra stöd kan ni söka efter en doula nära där ni bor på ODIS, som är Sveriges riksorganisation för doulor. Se www.doula.nu


Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback