Om doulan i "Lärobok för barnmorskor"

En av litteraturböckerna som vi använder i utbildningen till förlossningspedagog är:

"LÄROBOK FÖR BARNMORSKOR" av A. Kaplan, B. Hogg, I Hildingsson, I Lundgren.


I ett kapitel skrivet av Ingela Lundgren kan man läsa om hur viktigt stödet av en doula är:

"Kontinulerligt stöd har i en sammanställning av 15 studier från 11 länder visat följande vinster; minskad smärtupplevelse, reducerad användning av smärtlindring, lägre frekvens instrumentella förlossninger samt förbättrad förlossningsupplevelse.

Ju tidigare under förlossningen stödet initieras desto större vinster. Resultatet visar också att effekten av kontinuerligt stöd är större när en icke-anställd är närvarande (såsom en doula) i jämförelse med professionellt stöd.

Doula är ett grekiskt ord för en stödjande kvinna som är med under förlossningen. I Sverige fanns det förr hjälpkvinnor som hade denna roll.
I modern förlossningsvård har seden med doulor kommit tillbaka.

Doulan är oftast inte anställd av sjukhuset utan av föräldrarna och träffar dem också före och efter förlossningen. Doulans roll har beskrivits som en vän på en jämlik nivå och som ett kompliment till det professionella stödet. Doulans stöd innebär närvaro och känslomässigt stöd och vägledning.
Vidare ger hon information till kvinnan och hennes partner samt främjar kommunikationen genom att hjälpa kvinnan att uttrycka sina behov och önskmål.
Slutligen stödjer hon kvinnan genom massage, olika copingstrategier, beröring, samt föreslår olika ställningar och rörelser.

En slutsats i studien är att barnmorskans arbetssituation kan vara en förklaring till varför stödet av doulor har större positiv effekt. Barnmorskor vårda ofta fler än en kvinna samtidigt och har dessutom ett flertal andra uppgifter såsom att dokumentera, rapportera och sköta teknik.

Tiden som barnmorskan är närvarande och stöttar kvinnan kan vara så liten som 10-15% av arbetsdagen.

Doulan finns bara för kvinnan och partnern och har inga andra uppgifter."


Kommentarer

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback